Sauce tomate, fransk tomatsås

Foto: Matgeek, tomatsås ¤

Sauce tomate, fransk tomatsås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 15

Tomater hackade

900.0 

gram

Krossade tomater

 

 

Morot

35.0 

gram

Blekselleri

35.0 

gram

Lök

35.0 

gram

Skinka kokt i bit

15.0 

gram

el. bacon/stekfläsk

 

 

Smör

45.0 

gram

Matolja

1.0 

msk

Vetemjöl

20.0 

gram

Grönsaksbuljong }

4.0 

dl

el. konc. fond + vatten

 

 

Salt

0.5 

tsk

Strösocker

1.0 

krm

Vitlök

2.0 

klyftor

Persiljestjälkar

4.0 

styck

Lagerblad

0.5 

blad

Timjan färsk

1.0 

kvist

 

Tillval:

 

Tomatpuré konserv

 

 

 

Kockskolan:

 

Om tomatsåser >

 

 

Om Julia Child >

 

 

Sås till pasta, pizza >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 51

Kcal / portion: 51

GBR (GI) / port: 0

Recept: 765 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 4%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 100 gram)

Ingredienser

Visa:

Tomater hackade 900.0 gram 21%

Krossade tomater 0%

Morot 35.0 gram 1%

Blekselleri 35.0 gram 1%

Lök 35.0 gram 2%

Skinka kokt i bit 15.0 gram 3%

el. bacon/stekfläsk 0%

Smör 45.0 gram 43%

Matolja 1.0 msk 16%

Vetemjöl 20.0 gram 9%

Grönsaksbuljong } 4.0 dl 3%

el. konc. fond + vatten 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Strösocker 1.0 krm 0%

Vitlök 2.0 klyftor 2%

Persiljestjälkar 4.0 styck 0%

Lagerblad 0.5 blad 0%

Timjan färsk 1.0 kvist 0%

 

Tillval:

Tomatpuré konserv 0%

 

Kockskolan:

Om tomatsåser > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Sås till pasta, pizza > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Förbered: Använd en 2,5-liters tjockbottnad kastrull. Hacka tomater, behöver inte skalas. Lägg åt sidan.
  2. Fintärna morot, selleri och lök. Finhacka skinka. Låt det sjuda i lite vatten i cirka 10 minuter. Häll över i såll och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
  3. Koka upp buljong.
  4. Fräs grönsakerna på svag värme i smör och olja i 10 minuter utan att ta färg. Tillsätt mjöl och stek sakta i 3 minuter under ständig omrörning. 
  5. Tomatsås: Ta kastrullen av värmen och häll i het buljong. Tillsätt hackade och krossade tomater, salt och socker. Tillsätt oskalad vitlök, persilja, lagerblad och timjan. Låt sjuda utan lock på svag värme i 1,5-2 timmar. Skumma av ibland och tillsätt mer vatten om såsen kokar ihop för mycket. När såsen är färdig bör man från en sats  få ut cirka 6 deciliter ganska tjock sås.
  6. Sila och pressa ur all saft ingredienserna. Smaka av. Tillsätt lite tomatpuré om såsen saknar färg. Låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  7. Förvara: Såsen kan sparas. Täck i så fall ytan med lite buljong eller några droppar olja. Ställ kallt. Såsen kan också frysas in.
  8. Såsen kan användas som tillbehör, till pasta eller pizza, eller som smaksättare av såser och grytor.

Kockens kommentar

Se film "Världens godaste tomatsås", klicka på "Matgeek" under bilden. Filmreceptet är ett annat och enklare recept än det vi visar här av Julia Child. Ingredienser i filmreceptet:

  • 15 stora tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök
  • Färsk timjan
  • Färsk basilika
  • Bra olivolja
  • Salt och nymald svartpeppar
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk äppecidervinäger

Fler recept inom Tomatsåser, chilisåser

Liknande recept som Sauce tomate, fransk tomatsås