Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke

Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke

Lägg till ingredienser

Bitar (10/tårta): 10

Smör

100.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

1.5 

dl

Vetemjöl

2.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Vispgrädde

0.5 

dl

Springform 22-26 cm >

 

 

Ströbröd till form

 

 

 

Glasyr:

 

Smör

100.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

msk

Mjölk

2.0 

msk

Sötmandelkärna

50.0 

gram

el. skivad mandel

 

 

 

Kockskolan:

 

Om tårtor >

 

 

Så skållar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 456

Kcal / portion: 353

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3528 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 29%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 77 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 100.0 gram 21%

Ägg 2.0 styck 4%

Strösocker 1.5 dl 16%

Vetemjöl 2.0 dl 12%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Vispgrädde 0.5 dl 5%

Springform 22-26 cm > Äts ej

Ströbröd till form 0%

 

Glasyr:

Smör 100.0 gram 21%

Strösocker 1.0 dl 11%

Vetemjöl 2.0 msk 2%

Mjölk 2.0 msk 1%

Sötmandelkärna 50.0 gram 9%

el. skivad mandel 0%

 

Kockskolan:

Om tårtor > Äts ej

Så skållar man > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  2. Sätt ugnen på 175°C. 
  3. Deg: Smält smör och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan lite snabbare.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och vispa sakta ner det i äggsmeten. Fortsätt med grädden och det avsvalnade smöret. Häll smeten i formen.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugn i 20-25 min.
  7. Oskalad mandel skållas hastigt i hett vatten. Tryck ut mandeln ur skalen med fingrarna. Alternativt används mandelspån.
  8. Glasyr: Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk och mandel i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills den tjocknat. Massan skall smälta ihop, får inte koka.
  9. Ta ut kakan ur ugnen och bred ut glasyren på toppen.
  10. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda cirka 15 minuter tills den fått fin gulbrun yta.
  11. Förvaras svalt upp till 4 dagar. Kan frysas i tre månader.

Kockens kommentar

Tosca är en svensk tårta skapad i början av 1900-talet och döpt efter Puccini opera Tosca. Dock har smeten av mandel, smör och grädde sitt ursprung från orienten och i mitten av 1800-talet var mandelsmeten även i känd i Schweiz. Se film Toscakaka på sida >  Om tårtor.

Alternativ

Toscapaj

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke