Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 423

Kcal / portion: 128

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3188 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 20%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sötmandelkärna 125.0 gram 24%
Florsocker 4.0 dl 30%
Äggvita 3.0 styck 1%
Strösocker 0.5 dl 6%
Fyllning:
Smör 100.0 gram 23%
Florsocker 1.5 dl 11%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Äggula 1.0 styck 2%
Hallonsylt 2.0 msk 2%
Karamellfärg röd 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Så skållar man > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Om makroner > Äts ej
Om klickkakor > Äts ej
Om maräng > Äts ej
Så lagas maränger > Äts ej
Macaron siliconplatta > Äts ej
Om mandelkakor > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim 30 min )
- Mandel: Skålla mandeln och skala (se > Så skållar man). Skalad mandel finns att köpa i handeln.
- Mal mandeln i mandelkvarn eller riv på rivjärn. Man kan också mixa den fint i en mixer, men då flyter kakorna ut mer under gräddningen.
- Blanda florsocker och mandel.
- Deg: Vispa äggvitor fast. Tillsätt strösockret lite i taget (läs mer > Så vispas ägg). Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet.
- Spritsa eller klicka ut kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila minst 30 minuter, det gör att kakorna inte spricker i ugnen.
- Förvärm ugnen på 125°C.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Låt kakorna kallna.
- Smörkräm: Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
- Vispa ner äggula, hallonsylt och hushållsfärg.
- Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.
Kockens kommentar
Kakorna och kräm kan färgsättas på olika sätt med karamellfärg. Variera fyllningen med blåbär, pistage, saffran, choklad och annat efter eget tycke. Läs mer > Om makroner.Macarons, eller som de heter på svenska makroner, är en form av mandelkakor (läs mer > Om mandelkakor). Att få perfekta makroner är en ädel konst och ganska komplicerat. Jämför med recept > Macrons (makroner) på franskt vis.
Alternativ
Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor
Liknande recept som Macarons (makroner) på Arlas vis
-
Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konjakskransar till farfarsfikat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelbiskvier med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på Arlas vis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Ögonwhoopies
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lekebergskransar, spritsade kakaokransar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan