Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 504

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2015 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 7%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tomater 1.0 kilo 9%
Paprika grön 1.0 styck 1%
Slanggurka 0.5 styck 1%
Vitt bröd 2.0 skivor 8%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Vatten 2.5 dl 0%
Jungfruolja oliv (extra virgin) 2.0 dl 75%
Vitvinsvinäger 3.0 msk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Garnityr:
Tomater 2.0 styck 2%
Paprika grön 1.0 styck 1%
Slanggurka 100.0 gram 1%
Tillval:
Äpple syrligt 1.0 styck 2%
Krutonger 0%
Kockskolan:
Om soppor > Äts ej
Om krutonger > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Tamara" under bilden.
- Soppa: Skala bort det mörkgröna skalet på gurkan. Skär gurka tomater, paprika och brödet i mindre bitar.
- Lägg detta och alla övriga ingredienser i en matberedare och mixa till jämn smet.
- Sila soppan som därefter bör vara ganska trögflytande. Späd med vatten om tunnare soppa önskas. Ställ kallt i minst en timme.
- Garnityr: Ansa/skala tillbehören och skär i små bitar (gurka utan grönt skal, tomater bara fast kött).
- Servera: Häll upp soppa i portionsskålar. Garnera med tillbehören eller servera dem vid sidan av. Ringla över lite olivolja.
Kockens kommentar
Detta är en ganska typisk gazpacho från Andalusien, men det finns många varianter. Numera är det ganska populärt att blanda in melon. Äpple som garnityr bidrar med pikant syrlighet. Krutonger är också ett alternativ (se recept via länk nedan). Klicka på länken under bilden för att se tillagningfilm Gazpacho. Den som vill minska på kalorimängden kan halvera mängden olivolja i receptet, alternativt välj någon av de andra gazpachoalternativen som är betydligt magrare (länkar nedan).Alternativ
Fler recept inom Kall förrättssoppa
Liknande recept som Gazpacho - andalusisk kall grönsakssoppa (förrätt)
-
Gazpacho - andalusisk kall grönsakssoppa (förrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Soupe été de tomate, kall tomatsoppa (förrätt)
Tid: 5 min (+ 16 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kall gurksoppa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Iskall tomatsoppa med blekselleri
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gazpacho con Petter (förrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Avokadosoppa med gräslöksfraiche (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kall broccolisoppa (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokossoppa (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan