Gazpacho - andalusisk kall grönsakssoppa (förrätt)

Foto: Tamara, YouTube

Gazpacho - andalusisk kall grönsakssoppa (förrätt)

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Tomater

1.0 

kilo

Paprika grön

1.0 

styck

Slanggurka

0.5 

styck

Vitt bröd

2.0 

skivor

Vitlök

1.0 

klyfta

Vatten

2.5 

dl

Jungfruolja oliv (extra virgin)

2.0 

dl

Vitvinsvinäger

3.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

 

Garnityr:

 

Tomater

2.0 

styck

Paprika grön

1.0 

styck

Slanggurka

100.0 

gram

 

Tillval:

 

Äpple syrligt

1.0 

styck

Krutonger

 

 

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

Om krutonger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 504

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2015 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 7%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 595 gram)

Ingredienser

Visa:

Tomater 1.0 kilo 9%

Paprika grön 1.0 styck 1%

Slanggurka 0.5 styck 1%

Vitt bröd 2.0 skivor 8%

Vitlök 1.0 klyfta 0%

Vatten 2.5 dl 0%

Jungfruolja oliv (extra virgin) 2.0 dl 75%

Vitvinsvinäger 3.0 msk 0%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Garnityr:

Tomater 2.0 styck 2%

Paprika grön 1.0 styck 1%

Slanggurka 100.0 gram 1%

 

Tillval:

Äpple syrligt 1.0 styck 2%

Krutonger 0%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Om krutonger > Äts ej

Tillagning (20 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Tamara" under bilden.

  1. Soppa: Skala bort det mörkgröna skalet på gurkan. Skär gurka tomater, paprika och brödet i mindre bitar.
  2. Lägg detta och alla övriga ingredienser i en matberedare och mixa till jämn smet.
  3. Sila soppan som därefter bör vara ganska trögflytande. Späd med vatten om tunnare soppa önskas. Ställ kallt i minst en timme.
  4. Garnityr: Ansa/skala tillbehören och skär i små bitar (gurka utan grönt skal, tomater bara fast kött).
  5. Servera: Häll upp soppa i portionsskålar. Garnera med tillbehören eller servera dem vid sidan av. Ringla över lite olivolja.

Kockens kommentar

Detta är en ganska typisk gazpacho från Andalusien, men det finns många varianter. Numera är det ganska populärt att blanda in melon. Äpple som garnityr bidrar med pikant syrlighet. Krutonger är också ett alternativ (se recept via länk nedan). Klicka på länken under bilden för att se tillagningfilm Gazpacho. Den som vill minska på kalorimängden kan halvera mängden olivolja i receptet, alternativt välj någon av de andra gazpachoalternativen som är betydligt magrare (länkar nedan).

Alternativ

Hemlagade krutonger

Gazpacho con Petter

Annes enkla gazpacho

Fler recept inom Kall förrättssoppa

Liknande recept som Gazpacho - andalusisk kall grönsakssoppa (förrätt)