Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 64

Kcal / portion: 161

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1288 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Purjolök 1.5 styck 7%
Gul lök 1.0 styck 4%
Smör 4.0 msk 30%
Potatis 5.0 styck 26%
Grönsaksbuljong } 1.0 liter 4%
Vispgrädde 1.0 dl 28%
Gräslök till garnering 1.0 knippe 1%
Kockskolan:
Om soppor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Skala och tunnskiva potatis. Skala och hacka lök. Skär bort purjoblasten och snitta purjon på längden. Skölj ordentligt. Skiva.
- Fräs purjo- och lök försiktigt i en stor kastrull på medellåg värme i 10-15 minuter utan att bränna.
- Tillsätt hälften av buljongen och potatis. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 30-40 minuter.
- Ta av kastrullen, tillsätt resterande buljong. Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Passera soppan genom nätsil. Späd ut soppan om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
- Ställ soppan att kallna i kylskåp minst 1 timme (eller fuska med isbitar om tiden är knapp).
- Häll upp soppan i portioner. Rör ner grädde "slarvigt" så att ett fint mönster bildas. Garnera rikligt med finhackad gröslök.
Kockens kommentar
Vischyssoise är en kall variant av Parmentier. Namnet från staden Vichy i södra Frankrike, känd för Vichyregimen under Andra Världskriget och för Vichyvatten. Det är inte en genuin fransk soppa, utan skapades av en fransk kock på Ritz-Carlton i New York (Louis Diat) i början på 1900-talet. Läs mer > Om soppor. Soppan kan ätas varm, men skall då värmas upp ordentligt innan grädden tillsätts. En del av grädden kan ersättas av mjölk. Ibland tillsätts en skvätt vitt vin.
Fler recept inom Kall förrättssoppa
Liknande recept som Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)
-
Gazpacho - andalusisk kall grönsakssoppa (förrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Soupe été de tomate, kall tomatsoppa (förrätt)
Tid: 5 min (+ 16 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kall gurksoppa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Iskall tomatsoppa med blekselleri
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gazpacho con Petter (förrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Avokadosoppa med gräslöksfraiche (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kall broccolisoppa (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokossoppa (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan