Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal tallrikar: 8

Purjolök

1.5 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Smör

4.0 

msk

Potatis

5.0 

styck

Grönsaksbuljong }

1.0 

liter

el. vatten + konc. fond

 

 

Vispgrädde

1.0 

dl

Gräslök till garnering

1.0 

knippe

Salt och vitpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Bruno Paillard Première Cuvée

Torr vit champagne
Pris: 349 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 64

Kcal / portion: 161

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1288 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 251 gram)

Ingredienser

Visa:

Purjolök 1.5 styck 7%

Gul lök 1.0 styck 4%

Smör 4.0 msk 30%

Potatis 5.0 styck 26%

Grönsaksbuljong } 1.0 liter 4%

el. vatten + konc. fond 0%

Vispgrädde 1.0 dl 28%

Gräslök till garnering 1.0 knippe 1%

Salt och vitpeppar 0%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Skala och tunnskiva potatis. Skala och hacka lök. Skär bort purjoblasten och snitta purjon på längden. Skölj ordentligt. Skiva.
  2. Fräs purjo- och lök försiktigt i en stor kastrull på medellåg värme i 10-15 minuter utan att bränna.
  3. Tillsätt hälften av buljongen och potatis. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 30-40 minuter.
  4. Ta av kastrullen, tillsätt resterande buljong. Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Passera soppan genom nätsil. Späd ut soppan om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ställ soppan att kallna i kylskåp minst 1 timme (eller fuska med isbitar om tiden är knapp).
  6. Häll upp soppan i portioner. Rör ner grädde "slarvigt" så att ett fint mönster bildas. Garnera rikligt med finhackad gröslök.

Kockens kommentar

Vischyssoise är en kall variant av Parmentier. Namnet från staden Vichy i södra Frankrike, känd för Vichy­regimen under Andra Världskriget och för Vichyvatten. Det är inte en genuin fransk soppa, utan skapades av en fransk kock på Ritz-Carlton i New York (Louis Diat) i början på 1900-talet. Läs mer > Om soppor. Soppan kan ätas varm, men skall då värmas upp ordentligt innan grädden tillsätts. En del av grädden kan ersättas av mjölk. Ibland tillsätts en skvätt vitt vin.

Fler recept inom Kall förrättssoppa

Liknande recept som Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)