Kall gurksoppa (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kall gurksoppa (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Gurka

2.0 

styck

Purjolök el. annan lök

1.0 

styck

Yoghurt naturell 3%

2.0 

dl

Grönsaksfond konc.

3.0 

msk

el. buljongtärning

 

 

Vatten

7.0 

dl

Svartpeppar nymald

 

 

Färsk örtkrydda ?

 

 

t.ex. persilja el. körvel

 

 

 

Pepparrotsgrädde:

 

Grädde

1.5 

dl

Pepparrot nyriven

1.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Anna de Codorníu Brut

Mousserande torrt vitt vin
Pris: 94 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 49

Kcal / portion: 241

GBR (GI) / port: 0

Recept: 966 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 4%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 492 gram)

Ingredienser

Visa:

Gurka 2.0 styck 10%

Purjolök el. annan lök 1.0 styck 6%

Yoghurt naturell 3% 2.0 dl 13%

Grönsaksfond konc. 3.0 msk 13%

el. buljongtärning 0%

Vatten 7.0 dl 0%

Svartpeppar nymald 0%

Färsk örtkrydda ? 0%

t.ex. persilja el. körvel %

 

Pepparrotsgrädde:

Grädde 1.5 dl 56%

Pepparrot nyriven 1.0 msk 1%

Tillagning (1 tim )

  1. Skär gurkan i bitar men spara en bit till garnering. Skala och grovhacka (purjo)löken. Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Mixa gurka och lök i matberedare eller med mixer. Häll mixen i kastrullen.
    Tillsätt fond, yoghurt och kryddor.
    Sänk till medellåg värme och låt koka i några minuter.
  3. Låt svalna i vattenbad och sätt sedan i kylskåp, gärna portionsuppdelat, i minst 30 minuter. För att skynda på kan några isbitar hjälpa till.
  4. Skär upp resten av gurkan till dekoration.
    Vispa grädde, riv pepparrot och blanda i.

Kockens kommentar

Yoghurt kan bytas ut mot grädde för ökad krämighet, eller vatten för en klarare soppa. En enkel vit sommarvariant är att använda filmjölk, gurka och kryddor. Ev. lite vitlök.  Finfördela gurkan och blanda i filmjölken.

Passar till

En god smörgås

Fler recept inom Kall förrättssoppa

Liknande recept som Kall gurksoppa (förrätt)