Gazpacho con Petter (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gazpacho con Petter (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Tomatjuice

5.0 

dl

Tomater

2.0 

styck

Gurka

0.5 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Paprika röd/gul/orange

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Vinäger

1.0 

msk

Tabasco röd

4.0 

stänk

Olivolja

0.5 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Formfranska

4.0 

skivor

Vitlök

1.0 

klyfta

Smör och/el. matolja

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

Så skållar man >

 

 

Om chilisåser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 56

Kcal / portion: 174

GBR (GI) / port: 1

Recept: 695 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 312 gram)

Ingredienser

Visa:

Tomatjuice 5.0 dl 14%

Tomater 2.0 styck 5%

Gurka 0.5 styck 4%

Gul lök 0.5 styck 4%

Paprika röd/gul/orange 1.0 styck 4%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%

Vinäger 1.0 msk 1%

Tabasco röd 4.0 stänk 0%

Olivolja 0.5 msk 8%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Formfranska 4.0 skivor 30%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Smör och/el. matolja 2.0 msk 29%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Så skållar man > Äts ej

Om chilisåser > Äts ej

Tillagning (20 min + 1 tim )

  1. Soppa: Koka upp vatten och skålla tomaterna (30 sek). Låt tomaterna svalna något, dra av skinnet.
  2. Ansa och skär gurka, lök, paprika och tomat i små bitar.
  3. Lägg hälften av grönsakerna och hälften av tomatjuicen i matberedare och mixa till fin puré, alternativt använd mixerstav.
  4. Häll purén i en stor skål, tillsätt resten av tomatjuicen, olivolja, vinäger och tabasco. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt i minst 1 timme.
  5. Krutonger: Skiva bröd och skär bort kanterna. Tärna 1x1 cm.
  6. Skala vitlök. Gnid in en stekpanna med en halv vitlöksklyfta.
  7. Värm upp matolja på medelhög värme. Stek krutonger gyllenbruna och knapriga utan att svartbränna.
  8. Servera: Ta fram soppan, tillsätt pressad vitlök. Garnera med krutonger och kryddgrönt.

Kockens kommentar

Eftersom vi sällan hittar riktigt solmogna, saftiga tomater i Sverige, i synnerhet vintertid, kan man i stället använda tomatjuice. Rätten kan förberedas i god tid och bör serveras väl kyld. Fungerar utmärkt varma sommardagar som enkel måltid. Dubblera i så fall mängden och servera ett gott bröd till.

Alternativ

Annes enkla gazpacho

Andalusisk gazpacho

Fler recept inom Kall förrättssoppa

Liknande recept som Gazpacho con Petter (förrätt)