
Dryckestips
Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Rosé Brut
Mousserad torr rosé
Pris: 89 kr
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 56

Kcal / portion: 174

GBR (GI) / port: 1
Recept: 695 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tomatjuice 5.0 dl 14%
Tomater 2.0 styck 5%
Gurka 0.5 styck 4%
Gul lök 0.5 styck 4%
Paprika röd/gul/orange 1.0 styck 4%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%
Vinäger 1.0 msk 1%
Tabasco röd 4.0 stänk 0%
Olivolja 0.5 msk 8%
Tillbehör:
Formfranska 4.0 skivor 30%
Vitlök 1.0 klyfta 1%
Smör och/el. matolja 2.0 msk 29%
Kockskolan:
Om soppor > Äts ej
Så skållar man > Äts ej
Om chilisåser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 1 tim )
- Soppa: Koka upp vatten och skålla tomaterna (30 sek). Låt tomaterna svalna något, dra av skinnet.
- Ansa och skär gurka, lök, paprika och tomat i små bitar.
- Lägg hälften av grönsakerna och hälften av tomatjuicen i matberedare och mixa till fin puré, alternativt använd mixerstav.
- Häll purén i en stor skål, tillsätt resten av tomatjuicen, olivolja, vinäger och tabasco. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt i minst 1 timme.
- Krutonger: Skiva bröd och skär bort kanterna. Tärna 1x1 cm.
- Skala vitlök. Gnid in en stekpanna med en halv vitlöksklyfta.
- Värm upp matolja på medelhög värme. Stek krutonger gyllenbruna och knapriga utan att svartbränna.
- Servera: Ta fram soppan, tillsätt pressad vitlök. Garnera med krutonger och kryddgrönt.
Kockens kommentar
Eftersom vi sällan hittar riktigt solmogna, saftiga tomater i Sverige, i synnerhet vintertid, kan man i stället använda tomatjuice. Rätten kan förberedas i god tid och bör serveras väl kyld. Fungerar utmärkt varma sommardagar som enkel måltid. Dubblera i så fall mängden och servera ett gott bröd till.
Alternativ
Fler recept inom Kall förrättssoppa
Liknande recept som Gazpacho con Petter (förrätt)
-
Gazpacho - andalusisk kall grönsakssoppa (förrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Soupe été de tomate, kall tomatsoppa (förrätt)
Tid: 5 min (+ 16 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kall gurksoppa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Iskall tomatsoppa med blekselleri
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gazpacho con Petter (förrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Avokadosoppa med gräslöksfraiche (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kall broccolisoppa (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokossoppa (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan