Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa

Foto: Film: Escoffier Online, consommé brunoise

Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa

Lägg till ingredienser

Portioner (ā 2,5 dl): 6

Klarad buljong/fond

1.0 

liter

Salt och vitpeppar

 

 

 

Julienne:

 

Morot

4.0 

styck

Rotselleri

200.0 

gram

Gul lök

1.0 

st stor

 

Royale:

 

Äggroyale >

100.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Skära stavar, julienne >

 

 

Hacka, tärna, brunoise >

 

 

Så klaras buljong >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 23

Kcal / portion: 59

GBR (GI) / port: 1

Recept: 354 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 252 gram)

Ingredienser

Visa:

Klarad buljong/fond 1.0 liter 23%

Salt och vitpeppar 0%

 

Julienne:

Morot 4.0 styck 43%

Rotselleri 200.0 gram 14%

Gul lök 1.0 st stor 20%

 

Royale:

Äggroyale > 100.0 gram Äts ej

 

Kockskolan:

Skära stavar, julienne > Äts ej

Hacka, tärna, brunoise > Äts ej

Så klaras buljong > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Om soppor > Äts ej

Tillagning (30 min + 24 tim )

Consommé Julienne är konsommé med fint strimlade eller tändsticksstora grönsaksstavar. Consommé Brunoise är julienne­stavar som tärnats. Förbered i god tid, så är det bara att värma soppan innan servering.

  1. Fond: Till konsommé används färdig klarad fond (buljong) av kalv, kyckling eller annat kött. Används buljong kokas den ner till smakrik fond. Se recept via länk nedan > Consommé.
  2. Grönsaker: Skala och finstrimla, eller skär grönsaksstavar (läs mer > skära stavar, julienne), eller tärna (läs mer > hacka, tärna). Alla fasta rotsaker eller grönsaker kan användas som morot, selleri, tomat (fast kött utan skal) och liknande. Hårda rotfrukter mjukas upp genom att ligga i het soppa några minuter. Kan också hastigt stekas i smör, men bör då torkas av för att inte ge fettpärlor i soppan. Finhacka någon bladgrönsak som persilja, körvel eller koriander enligt egen smak som extra garnering.
  3. Servera: Värm upp soppan, den skall serveras het. Smaka av. Häll upp i tallrik och lägg i tillbehören.

Kockens kommentar

Konsommé är en elegant aptitretande förrättssoppa. Den klara soppan serveras "klar", får inte grumlas av garnityr och annat. Att anrätta själva rätten är enkelt, det är tillagningen av buljong som tar tid och själva klarningen som är lite komplicerad (läs mer > Så klaras buljong). 

Consommé Royale: Ett annat klassiskt alternativ är att servera soppan med tärnad/formad äggstanning (fr. Oeuf Royale). Se recept via länk nedan > Consommé Royale.

Potage Julienne är klassisk fransk soppa tillredd på buljong som inte klarats. Se dito recept. 

Receptet uppdaterat 2020

Tillhörande recept

Consommé

Kalvbuljong, kalvfond

Hönsbuljong, hönsfond

Potage Julienne

Fler recept inom Varm förrättssoppa

Liknande recept som Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa