Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 55

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 0
Recept: 366 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 4%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Räkskal 500.0 gram Äts ej
Gul lök 1.0 st liten Äts ej
Vitlök 1.0 klyfta Äts ej
Morot 1.0 st liten Äts ej
Tomatpuré konserv 2.0 msk 4%
Torrt vitt vin 2.0 dl 38%
Vatten 5.0 dl 0%
Smör och/el. matolja 30.0 gram 60%
Smakalternativ:
Vitpeppar hel Äts ej
Lagerblad Äts ej
Schalottenlök Äts ej
Palsternacka Äts ej
Rotselleri Äts ej
Fänkål Äts ej
Chilipulver 0%
Sambal oelekpasta } Äts ej
Timjan 0%
Madeira 0%
Kockskolan:
Ger mängd buljong ca 0.4 liter Äts ej
Om skaldjursbuljong > Äts ej
Om buljong och fond > Äts ej
Silduk > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Använd rester efter en måltid, alternativt skala räkor. Räkköttet äts naturell som måltid, till soppa eller annat.
- Skär lök och morot i små bitar.
- Svetta: Hetta upp smör i en stekkastrull och stek skalen i cirka 5 minuter utan att bränna. Detta för att få ut mer smak. Rör ofta om. Alternativt rosta skalen i ugn på 200°C i 15-30 minuter, vilket ger en mindre fettrik buljong.
- Sjud: Tillsätt tomatpuré och vin. Fyll på med vatten så att det täcker.
- Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 10-15 minuter. Rör om några gånger.Ta av från värmen och låt stå och dra i en halvtimme.
- Sila av och häll buljongen i en ren kastrull. För extra fin buljong, sila även genom silduk.
- Koncentrera = fond: Den "buljong" som brukar användas i grytor och såser är en nedkokad buljong (fond). Låt buljongen koka tills en tredjedel eller hälften kokat bort. Smaka av, men var försiktig med salt.
- Förvara buljongen i kylskåp några dagar, eller frys den för framtida behov.
- Använd buljongen till fisk- och skaldjurssoppor, i såser eller till pochering av fiskfilé.
Kockens kommentar
Andelen skal på en räka 40-50% (norm 43%). Resten är kött och rom. Läs mer, klicka på ingrediens > Räkskal. Man kan smaksätta lite som man vill med olika grönsaker, rotfrukter, kryddor och alkohol. Lök, morot och tomatpuré bör alltid ingå. I brist på tomatpuré kan man använda två finhackade tomater per 500 gram skal. Alkohol av olika slag kan användas, men bäst är att använda dessa i samband med tillagning av den rätt som buljong/fond används till.En buljong kokas ner till fond för att koncentrera smaken. Kokas den ner ytterligare till gräddliknande konsistens får man en koncentrerad fond. En fond eller koncentrat är lättare att använda vid matlagning. Om en buljong har för svag smak är det svårt att rätta till detta i en maträtt, men är den för stark kan den alltid spädas med vatten.
Fler recept inom Buljonger, fonder
Liknande recept som Hemlagad räkbuljong, räkfond
-
Hemlagad oxbuljong, oxfond (viltbuljong, viltfond, mörk buljong, enkel buljong)
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk viltsky (buljong)
Tid: 5 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad kalvbuljong, kalvfond (ljus köttbuljong)
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad ljus hönsbuljong, hönsfond (kycklingbuljong, kycklingfond)
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad fiskbuljong, fiskfond , fumet de poisson
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad buljong, fond eller soppa av hummerskal
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kräftbuljong, kräftfond, kräftsoppa av sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad havskräftbuljong, kräftfond
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad räkbuljong, räkfond
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan