Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 757

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3028 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 13%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé hel bit 800.0 gram 32%
Skinka lufttorkad 8.0 skivor 8%
Dijonsenap ¤ 1.0 msk 1%
Smördeg färsk färdig 1.0 förp. 33%
Äggula 2.0 styck 3%
Smör till stekning 2.0 msk 6%
Salt och peppar 3.0 tsk 0%
Fyllning:
Champinjoner färska 300.0 gram 2%
Schalottenlök 3.0 styck 2%
Grädde 0.5 dl 6%
Smör till stekning 2.0 msk 6%
Kockskolan:
Så ugnssteks oxfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim )
- Tina smördegen i god tid, men förvara i kylskåp. Den skall vara kylskåpskall inför tillagning.
- Oxfilé: Köttbiten bör vara från filéns mittparti och så jämntjock som möjligt. Putsa köttet rent från hinnor. Klappa eller rulla in salt och peppar.
- Hetta upp matolja på hög värme och bryn köttet runt om till fin yta, även kortändan. Det skall fräsa ordentligt under stekprocessen.
- Ta ur köttbiten och pensla med dijonsenap. Ställ åt sidan och låt kallna.
- Fyllning: Skala och finhacka schalottenlök. Rensa och finhacka champinjoner. Fräs svampen i torr panna tills all vätska har kokat bort. Tillsätt smör och löken. Fräs tills löken har blivit mjuk.
- Tillsätt grädde. Låt koka in. Strö eventuellt över lite stärkelsemjöl, blandningen skall vara ganska fast. Låt kallna. (Arla använder färskost i stället för grädde, se recept > Inbakad oxfilé).
- Alternativ fyllning: Gordon Ramsey väljer att mixa fyllning utan grädde och sedan torrsteka den, vilket ger fastare fyllning. Se film på sida > Så lagas oxfilé.
- Sätt ugnen på 200°C. Ställ in den ugsfasta form eller plåt du tänker använda till filén.
- Inbakning: Dra ut ett ark plastfilm. Lägg parmaskinka omlott. Vrid några varv med pepparkvarnen över. Bred ut svampfyllningen ovanpå. Lägg oxfilén på mitten. Rulla ihop till en fast "korv". Vrid ihop plaständarna och rulla köttet jämn. Lägg gärna i kylskåp 15 minuter för att stabilisera (se Gordon Ramsays film).
- Rulla ut kylskåpskall smördegen på mjölat bord. Ta ut köttpaketet och ta bort plastfilmen. Lägg den på smördegen. Rulla ihop. Skär bort degöverflöd och limma ihop kanterna med äggula. Nyp ihop ändarna. Lägg in i kylskåpet i 5 minuter.
- Ta ut och pensla ytan med äggula. Snitta ytan och toppa med lite flingsalt.
- Baka: Stick in en termometer till mitten av köttet. Lägg rullen på den heta ugnsplåten. Baka i ugn till kärntemperatur 60°C. Det tar cirka en halvtimme.
- Låt köttet vila minst 10 minuter innan det skärs upp.
- Servera med en god sås och sallad.
Kockens kommentar
Rätten är troligen uppkallad efter lord Wellington, vinnaren av slaget vid Waterloo, något som förnekas av kända kockar. Wellington var nämligen ointresserad av mat. Beef Wellington var en av Richard Nixons favoriträtter. Denna rätt benämns "Inbakad oxfilé" i Sverige. Se dito.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Alternativ
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
-
Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilé till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inbakad oxfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla
-
Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencale
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan