Ankbröst med pumpa, brysselkål och vinägersky

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ankbröst med pumpa, brysselkål och vinägersky

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ankbröst utan skinn

3.0 

styck

Butternutsquash, pumpa

800.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Jordärtskocka

8.0 

styck

Brysselkål

100.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Skysås:

 

Gul lök

1.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Råsocker

2.0 

tsk

Balsamvinäger röd }

1.0 

msk

Kalvbuljong avfettad

4.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas anka >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om pumpor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 96

Kcal / portion: 491

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1966 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 514 gram)

Ingredienser

Visa:

Ankbröst utan skinn 3.0 styck 41%

Butternutsquash, pumpa 800.0 gram 6%

Smör normalsaltat 50.0 gram 18%

Salt och peppar 0%

 

Jordärtskocka 8.0 styck 7%

Brysselkål 100.0 gram 2%

Smör till stekning 2.0 msk 10%

 

Skysås:

Gul lök 1.0 styck 3%

Smör normalsaltat 2.0 msk 10%

Råsocker 2.0 tsk 2%

Balsamvinäger röd } 1.0 msk 1%

Kalvbuljong avfettad 4.0 dl 2%

el. vatten + konc. fond 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas anka > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om pumpor > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skysås: Skala och hacka lök. Fräs i lite smör. Slå på socker. Låt det smälta. Häll i vinäger. Koka ihop lite. Slå på kalvbuljong. Reducera till hälften. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll.
  3. Pumpa: Skala och kärna ur pumpa. Skär i bitar. Lägg på en plåt. Sätt in i ugnen och rosta i cirka 15 minuter. Tag ut.
  4. Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.
  5. Anka: Skär ett rutmönster i skinnet på ank­brösten. Hetta upp en panna på högsta värme. Lägg i brösten med fettsidan nedåt. Stek 3-5 minuter, vänd och stek ett par minuter. Lägg över på plåt. Stick in en termometer. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter till inner­temperatur 57°C. Ta ut och låt vila en stund.
  6. Tillbehör: Koka upp vatten i en kastrull. Ansa brysselkål. Koka i 5-10 minuter.
  7. Skala eller borsta rent jordärtskockorna. Skär ner i lika stora bitar. Hetta upp smör i en panna och råstek kockorna i några minuter tills de mjuknat något.
  8. Mixa pumpa och smör slätt. Smaka av med salt och peppar. Värm på.
  9. Servera: Skär ankan i tunna skivor. Lägg upp med pumpapuré på tallrikar. Avsluta med jordärtskockor, brysselkål och sist skyn.

Kockens kommentar

Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.

Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.

Passar till

Sauce ā la orange, apelsinsås

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Ankbröst med pumpa, brysselkål och vinägersky