Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 96

Kcal / portion: 491

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1966 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ankbröst utan skinn 3.0 styck 41%
Butternutsquash, pumpa 800.0 gram 6%
Smör normalsaltat 50.0 gram 18%
Jordärtskocka 8.0 styck 7%
Brysselkål 100.0 gram 2%
Smör till stekning 2.0 msk 10%
Skysås:
Gul lök 1.0 styck 3%
Smör normalsaltat 2.0 msk 10%
Råsocker 2.0 tsk 2%
Balsamvinäger röd } 1.0 msk 1%
Kalvbuljong avfettad 4.0 dl 2%
Kockskolan:
Så lagas anka > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om pumpor > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skysås: Skala och hacka lök. Fräs i lite smör. Slå på socker. Låt det smälta. Häll i vinäger. Koka ihop lite. Slå på kalvbuljong. Reducera till hälften. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll.
- Pumpa: Skala och kärna ur pumpa. Skär i bitar. Lägg på en plåt. Sätt in i ugnen och rosta i cirka 15 minuter. Tag ut.
- Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.
- Anka: Skär ett rutmönster i skinnet på ankbrösten. Hetta upp en panna på högsta värme. Lägg i brösten med fettsidan nedåt. Stek 3-5 minuter, vänd och stek ett par minuter. Lägg över på plåt. Stick in en termometer. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter till innertemperatur 57°C. Ta ut och låt vila en stund.
- Tillbehör: Koka upp vatten i en kastrull. Ansa brysselkål. Koka i 5-10 minuter.
- Skala eller borsta rent jordärtskockorna. Skär ner i lika stora bitar. Hetta upp smör i en panna och råstek kockorna i några minuter tills de mjuknat något.
- Mixa pumpa och smör slätt. Smaka av med salt och peppar. Värm på.
- Servera: Skär ankan i tunna skivor. Lägg upp med pumpapuré på tallrikar. Avsluta med jordärtskockor, brysselkål och sist skyn.
Kockens kommentar
Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.
Passar till
Fler recept inom Anka och gås
Liknande recept som Ankbröst med pumpa, brysselkål och vinägersky
-
Helstekt gås utan krås (grundrecept)
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gåsbröst ā la anka på päronbädd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Apelsinanka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan