Rapini

Fotograf/bild: Film: JoonPo, broccoli raab

Rapini

(broccolirybs, rapini)

Latin: Brassica rapa (ssp. ruvo) sylvestris var. esculenta

Engelsk översättning rapini, broccoli rabe, spring raab, ruvo kale

Fransk översättning brocoli-rave, rapini

Italiensk översättning rapini (Toscana), broccoletti (Roma), friarielli (Napoli), broccoli rapa (Calabria), cime di rapa (Puglia)

Tysk översättning Stängelkohl, Broccoli Raab, Rappa

Spansk översättning grelos, rapini

Rapini (sv. broccolirybs) är biologiskt en sortvariant av arten rova tillhörande kålsläktet, vars späda unga blad, stjälk och blomknopp används som sallat. Den är syskon med bland andra rotknölen majrova, oljeväxten rybs och sallater som pak shoi, tatsoi och mizuna. Den är hemmahörande i Europa, närmare bestämt från medelhavsländerna. Den har sågtandade blad och stjälkar med små blombuketter liknande broccolihuvuden i miniformat, med gula små blommor. Benämns broccoli för att den har vissa likheter med denna och rybs för sitt nära släktskap.  Se film, klicka på "JoonPo" under bilden ovan.
  • Smak: Bitter stickande smak med toner mandel.
  • Alternativ vara: Mizuna, rucola, senapsört.
  • Försäljning/säsong: Vanligt förekommande i medelhavsländerna.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar uppemot en vecka.
Odla: Sås direkt på friland tidig vår och på sommaren. Skördas när outslagna blomhuvuden bildats. Plantorna ger fler skott ju mer man skördar. Undvik uttorkning. Odlas i Italien främst i trakterna runt Neapel. 


SÅ ANVÄNDS RAPINI


Stjälkar med blad och skott används som grönsak. Främst i Medelhavsländerna och särskilt i södra Italien från Toscana till Sicilien. Används vanligen först kokt och sedan stekt med vitlök. Passar som tillbehör till korv och fläskkött. I det traditionella neapolitanska köket stekt och serverad tillsammans salsiccia (korv). Klassisk också som garnering på pizza med korvskivor och riven ost. På Sicilien gärna tillsammans med polenta.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06