Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 609

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2434 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé hel bit 800.0 gram 40%
Olivolja 1.0 msk 5%
Marinad:
Rött vin 1.0 dl 3%
Rosmarin färsk 2.0 kvistar 0%
Enbär } 8.0 styck 0%
Kastanjeplättar:
Potatismos tillagad 175.0 gram 6%
Kastanjepuré osötad 100.0 gram 9%
Vetemjöl 1.2 dl 10%
Ägg 1.0 styck 3%
Äggula 1.0 styck 2%
Standardmjölk (röd) 1.0 dl 2%
Olivolja 2.0 msk 9%
Äppelsås:
Äpple syrligt 2.0 styck 4%
Farinsocker 1.0 msk 2%
Cidervinäger 1.0 msk 0%
Marinad (silad) 2.0 msk %
Vatten 2.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Röd vinbärsgelé 1.0 msk 2%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Marinera: Lägg filén i en skål. Häll över vin, tillsätt rosmarin och mosade enbär. Täck med folie och låt stå i rummet i 1 timme. Vänd köttet några gånger i marinaden.
- Plättar: Tillaga potatismos. Blanda moset med kastanjepuré och mjöl i en skål. Tillsätt ägg och så mycket mjölk att smeten släpper från baksidan av en sked. Krydda med salt och nymald peppar.
- Hetta upp olja i panna på medelvärme. Stek runda portionsplättar (2 msk) i 2-3 minuter per sida tills de är fasta, gyllenbruna. Ta upp och håll dem varma.
- Kött: Sätt ugnen på 180ºC. Skär köttet i tjocka portionsskivor (3 cm) och bind ihop. Hetta upp olivolja i stekpanna på högsta värme och stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.
- Äpplen: Skala, kärna ur och skiva äpplen. Häll bort fettet ur pannan. Tillsätt farinsocker och äppelskivorna och stek i 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Ta ur äpplena och lägg åt sidan.
- Sås: Tillsätt cidervinäger i pannan, lite silad marinad och vatten+fond. Koka (sakta) ner såsen till hälften. Rör ner vinbärsgelé och sedan äppelskivorna.
Kockens kommentar
För att laga den perfekta oxfilén bl.a. rekommenderat för större sällskap, klicka på receptalternativet "Bästa oxfilé" i högerkolumnen.
Passar till
Fler recept inom Hösttips Barbera D´Alba
Liknande recept som Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås
-
Rådjursgryta med rökt sidfläsk, kantareller och gräddkokta bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Stekt biff med äppel och rödvinschutney
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vinägerstekt vildand med krämig dinkel
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsmarinerat lamm med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik