
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Havstång
(havsalger, släke, havsgrönsaker, kelp, brunalger, rödalger, grönalger)
Latin: Fucus
seaweeds, kelp
algues de mer, varech
kelp
Tang, Seetang
quelpo, alga
Grupper inom
Havstång:
Tång är större arter av havslevande alger. Fleratalet är röd- eller brunalger, några är grönalger. Till brunalger (kelp), räknas blåstång, som finns runt Sveriges kuster. Släke är en gotländsk benämning på tång liggande i strandkanten. Vissa fanerogamer kallas också tång, t.ex. bandtång. Tång finns i alla världens hav i stor mängd och variationsrikedom.
Produktionen av havsalger var 2012 knappt 24 miljoner ton, till ett värde av 43 miljarder kronor, varav rödalger 54%, brunalger 34% och övriga alger 12%. Kina svarar för över hälften av världsproduktionen av havsalger. Källa: FAO
SÅ ANVÄNDS TÅNG
Föda: Tång som födoämne ("havsgrönsaker"), förekommer främst i Japan, men också i andra östasiatiska länder. Ett fåtal sorter används till föda, som wakame (brunalg), kombu (brunalg), nori (rödalg), arame (brunalg) och Hiziki (brunalg). Tång kan köpas, vanligtvis torkad, i asiatiska butiker. Tång äts färsk eller används torkad i matlagning. Finns också i pulverform som konsistensgivare (läs mer > Agar). Tång har högt näringsvärde. Rikligt med proteiner och kolhydrater, liksom mineraler och andra spårämnen plus vitaminer.
Industriellt: Tång innehåller stora mängder kalcium- och kväveföreningar och används som gödningsmedel, till sodaframställning och som stabiliseringsmedel i livsmedelsindustrin.
Läs mer
The Oxford Companion to Food
Recept med Havstång
Det finns 17 recept med Havstång
-
Sushi-su, sushivinäger
Tid: 5 min (+ 15 min) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
8 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pilgrimsmusslor med hiziki på japanskt vis (förrätt)
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Potatis-nori med citronsill och gräslökscreme
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Futomaki - tjock sushirulle
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tentsuyu, japansk dippsås till tempura
Tid: 45 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gunkan maki - sushibåt/cylindrar
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sushisill
Tid: 45 min (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Tataki tuna - halstrad tonfisk (förrätt)
Tid: 12 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hosomaki - smal sushirulle
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan