Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 739

Kcal / portion: 832

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3328 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 82%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula 2.0 styck 3%
Dijonsenap ¤ 1.0 tsk 0%
Matolja (rapsolja) 4.0 dl 96%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Persilja 1.0 knippe 0%
Salt 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Om majonnässåser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Om dippsåser > Äts ej
Om emulsion > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Lägg olja, vitlök och persilja i en kannmixer. Mixa tills alldeles slät massa.
- Tillsätt äggulor, senap och lite salt. Mixa i 10 sekunder.
- Ta av mixerlocket och kör på högsta hastighet. Tillsätt olja i en tunn stråle, nästan droppvis mitt i blandningen. Såsen börjar tjockna när ungefär en deciliter tillsats. Om den blir för tjock tunnas den ut med några droppar citron eller vinäger. Smaka av.
- Passar till soppor och fisk särskilt kall sådan. Utmärkt som dippsås.
Kockens kommentar
Såsen på bilden är på väg att spricka, skära sig. Oljedroppar börjar bli synliga. Man kan rädda såsen genom att snabbt vispa ner lite vatten. Om den ändå spricker gör man på följande sätt. Vispa ner den skurna såsen lite i taget i en skål med en ny äggula. Vispa samman till homogen massa innan nästa klick tillsätts. Ett annat sätt är att använda senap. Lägg i 1 tsk senap och 1 tsk av såsen i en skål. Vispa några sekunder tills de går ihop och tjocknar. Vispa i resten av såsen, en tesked i taget och arbeta in varje omgång ordentligt. Läs mer > Om emulsion.Alterativ
Fler recept inom Oljesås, majonnässåser
Liknande recept som Persiljoli, aioli med persilja
-
Majonnäs handslagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Majonnäs i mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Remouladsås, Sauce Rémoulade
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Tartare (tartarsås), remouladliknade sås med hårdkokta äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rödbetsmajonnäs
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan