Råris, fullkornsris

Fotograf/bild: Honeyville

Råris, fullkornsris

(råris, fullkornsris, brunt ris, Så tillagas råris/fullornsris)

Engelsk översättning brown rice, whole grain rice

Fransk översättning riz complet, riz à grains entiers

Italiensk översättning riso integrale

Tysk översättning Vollkornreis

Spansk översättning arroz integral, arroz de grano entero

Råris kan avse själva riskornen med skal, men i handeln är det synonymt med fullkornsris. Råris/fullkornsris kan ha olika färg till exempel blekgul, rödbrun, eller svart (läs mer > Rött ris; > Svart ris). Vildris är också en form av råris (läs mer > Vildris). Det finns såväl lång- som rundkornigt råris (läs mer > Om ris).

Fullkornsris är riskorn där det hårda oätliga ytterskalet (kliskiktet, blomfjällen) avlägsnats. Innanför detta skal finns en silvergrå hinna ("silverhinnan"), som omsluter den stärkelserika riskärnan (frövitan). Läs mer > Sädeskornets anatomi. Till skillnad från vitt (polerat) ris har fullkornsris kvar silverhinnan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
    Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~2,6 dl kokt. 1 dl kokt ris ~0,4 dl okokt.
  • Näringsberäkning: Vattenupptaget när ris kokas beräknas automatiskt i Kunskapskokbokens system. Ange därför inte vattenmängd i receptet, eller markera detta med "Äts ej". I annat fall räknas vattenmängd dubbelt, vilket ger felaktiga portions- och näringsvärden. Läs mer > Vattenreduktion, vattenabsorption.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger 2,6 dl kokt ris (~250 gram, ~350 Kcal), utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Karaktär: Långkornigt råris har fast karaktär, rundkornigt klibbar något.
  • Smak: Mustig smak, lätt nötaktig.
  • Alternativ vara: Annat matris.
  • Försäljning: Allmänt i butik, både ordinärt och ekologiskt. Specifik rissort som basmati och jasmin kan förekomma som fullkornsris, även "boil-in-bag".
  • Jämförpris: Mycket lågt eller lågt pris som tillbehör till mat (läs mer > Om prisjämförelser). Varierande inköpspris 20-100 kr/kilo. Ekologiskt och boil-in-bag är dyrast. Tillagat pris: Ordinärt fullkornsris 10-15 kr/kg. Ekologiskt 15-35 kr/kg. Lågt även för boil-in-bag 30-35 kr tillagat pris.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Hälsa: Silverhinnan är fiber-, vitamin- och mineralrik. Vitt (polerat) ris saknar denna hinna och är därför mindre näringsrik. Fullkornsris anses därför nyttigare än vanligt vitt polerat ris. Råris innehåller mer eller mindre mängd ohälsosam arsenik (läs mer > Om ris).


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS FULLKORNSRIS

Fullkornsris används som matris på samma sätt som vanligt vitt ris. Passar som tillbehör eller som grund i en sallad. Tillagat råris/fullkornsris är inte klibbigt och fungerar därför inte till asiatisk mat typ sushi.

  • Blötläggning: Skölj riset i ljummet vatten innan kokning. Om man vill kan man blötlägga riset i några timmar för att förkorta koktiden. Koka i så fall riset i blötläggningsvattnet.
  • Kryddning: Råris bör kokas utan salt, för att saltet gör att råris har en benägenhet att sluta sig och hårdna. Salta när riset kokat klart.
  • Kokning: Koka upp dubbla mängden vatten än ris på medelhög värme. Rör om. Sänk sedan till mycket låg värme och låt sjuda under lock utan omrörning. Råris bör kokas utan salt och inte i buljong. Salt gör att råris har en benägenhet att sluta sig och blir då för hårt. Salta när ungefär 10 minuter av koktiden kvarstår. Kontrollera att riset inte kokat torrt. Tillsätt i så fall en skvätt hett vatten.
  • Koktid: 40-45 minuter. Se förpackning. Fullkornris har ibland behandlats för att få kortare koktid.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Rött ris

Svart ris

Vildris

Om ris

Sädeskornets anatomi

Om prisjämförelser

Så tillagas ris

Vattenreduktion, vattenabsorption

Recept med Råris, fullkornsris

Det finns 18 recept med Råris, fullkornsris