Vildris

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa Film: SuperfoodEvolution, wild rice

Vildris

(vildris 1. indianris, kanadaris 2. vattenhavre 3. texasvildris 4. manchuriskt vildris)

Latin: Zizania 1. Zizania palustris 2. Zizania aquatica 3. Zizania texana 4. Zizania latifolia

Engelsk översättning wild rice 1. Northern wild rice, Indian rice, Canada rice, manoomin, mnomen 2. wild rice, water oats 3. Texas wild rice 4. Manchurian wild rice

Fransk översättning zizanie 1. riz sauvage, zizanie des marais 2. zizanie aquatique, riz sauvage 3. riz sauvage du Texas 4. riz sauvage de Mandchourie

Italiensk översättning Zizania 1. riso selvatico del nord 2. riso selvaticoriso 3. selvatico del Texas 4. riso selvatico della Manciuria

Tysk översättning Wasserreis 1. Wildreis, Indianerreis, Kanadischer Reis 2. Wildreis, Wasserhafen 3. Texas Wildreis 4. Mandschurischer Wildreis

Spansk översättning arroz salvaje, silvestre 1. arroz salvaje, arroz indio, arroz canadiense 2. arroz salvaje, avena de agua 3. arroz salvaje de Texas 4. arroz salvaje de Manchuria

Vildris (Zizania) är ett släkte i familjen gräs. De är vattenväxter 1-3 meter höga, träskgräs som förekommer i insjöar och stilla rinnande vatten på grunda gyttjiga bottnar (se film, klicka på "SuperFoodEvolution" under bilden ovan). Riset är ett fullkornsris (se dito). Släktet består av fyra arter.

  • Northern wild rice (Zizania palustris) är det vanligast förekommande vildriset och det som allmänt kallas indianris. Det är ett ettårigt gräs hemmahörande i Norra USAs och södra Kanadas sjöar och vattendrag.  
  • Wild rice (Zizania aquatica) tillika ettårigt gräs är hemmahörande i Saint Lawrence River, Florida och utmed Atlant- och Gulfkusten. Används lokalt som föda.  
  • Texas wild rice (Zizania texana) är ett flerårigt gräs som endast växer i ett litet område längs San Marcos­floden i centrala Texas. Den är utrotningshotad i sitt hemland men förekommer på Nya Zeeland dit den spritts av misstag och betraktas som invasiv art.
  • Manchuriskt vildris (Zizania latifolia) är en Kinesisk art hemmahörande i Manchuriet (nordöstra Kina och intilliggande Ryssland). Gräset har en uppsvullen nedre stamdel 3-4 centimeter tjock och upp till 20 centimeter lång vilken är ätbar (infällda lilla bilden ovan). Svullnaden uppkommer på grund av en svamp (Ustilago esculenta) som infekterar växten och gör den steril, vilket medfört att växten numera sällsynt förekommer i naturen. Arten odlas emellertid runt om i Asien från Indien till Japan för den ätbara stjälkens skull. Förökning sker med rotstocksspridning.  
Vildris skall inte förväxlas med andra arter som också kallas vildris, till exempel Leersia oryzoides (eng. rice cutgrass). Ej heller med vilda arter i grässläktet Oryza (= vanligt ris, läs mer > Om ris). Benämns "vild" för att de skördas i sin ursprungliga vilda form till skillnad från vanligt ris som är kultiverade, förädlade ("tämjda") rissorter.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,5 dl. Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~3,5 dl kokt. 1 dl kokt ris ~0,3 dl okokt.
  • Portionsberäkning: Beräkna 0.75 dl okokt ris per portion, vilket ger 2,6 dl kokt ris (~250 gram, ~300 Kcal) utgörande till en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Karaktär: Fast med tuggmotstånd. Ej klibbigt.
  • Smak: Kraftfull vegetabilisk, nötaktig smak. Blandas ofta med annat ris för att mildra smaken. Traditionellt torkad indianris över öppen eld får röksmak.
  • Alternativ vara: Annat fullkornsris.
  • Försäljning: Sällsynt i vanliga butiker. Förekommer främst i hälsobutiker och på nätet. Säljs främst i små förpackningar som ekologisk vara, ibland som mix med annat fullkornsris (t.ex. som "boil-in-bag"). 
  • Jämförpris: Medel eller högt pris som tillbehör till mat (läs mer > Om prisjämförelser). Inköpspris 2016: Ekologisk vara 180-250 kr/kg, tillagat pris 50-70 kr/kg.
  • Förvaring: Torrt och mörkt
Skörd och odling: Vildris skördas fortfarande på traditionellt vis i de områden de växer. Skördas under 1-3 veckor mestadels i september. Odling av det nordamerikanska riset förekommer numera i Minnesota och Kalifornien på liknande sätt som vanligt asiatiskt ris i dammar kallat paddy. Det odlade riset är förädlade varianter av originalet och är svart (bild ovan) till skillnad från föregångaren som vanligen är skiftande ljusbrun eller brunsvart. 

Hälsa/näring
: Vildrisets näringsvärden är snarlik vanligt fullkornsris, men med något högre protein- och fibervärden, respektive lägre andel kolhydrater och fett. Vildriset är också vitamin- och mineralrikare. Riset är glutenfritt. Allmänt ansett som en nyttig näringskälla, dessutom som regel befriad från den arsenik som kan förekomma i vanligt fullkornsris.



SÅ ANVÄNDS VILDRIS

Det är främst den nordamerikanska vildriset som används till föda och som saluförs i butik. Det används och tillagas som vanligt fullkornsris. Vid kokning fläks kornen itu och frövitan exponeras. Passar som tillbehör till mat eller som grund i en sallad. Tillagningstiden varierar beroende på skalning och torkmetod (se anvisning på förpackning). Läs mer > Så tillagas ris.

Indianerna i Nordamerika särskilt stammarna Anishenabe och Ojibwe i trakterna av de Stora sjöarna (men även andra) använde flitigt riset som de kallade manoomin ("det goda bäret"). Se film, klicka på "SuperFoodEvolution" under bilden ovan.

Manchuriskt vildris uppsvällda rot skalas och märgen äts tillagad som grönsak. Vildriskornen var förr en viktig föda i det forntida Kina men används sällan numera.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Fullkornsris

Om ris

Så tillagas ris

Om prisjämförelser