
Fotograf/bild: Film: Ian experiments, black rice
Svart ris
(1. svart ris, lila ris, förbjudet ris 2. venusris = italienskt svart ris)
1. black rice, purple rice, forbidden rice 2. venus rice = Italian black rice
1. riz noir, riz violet, riz interdit 2. riz vénus = riz noir italien
1. riso nero, riso viola, riso proibito 2. riso venere = riso nero italiano
1. schwarzer Reis, lila Reis, verbotener Reis 2. Venusreis = italienischer schwarzer Reis
1. arroz negro, arroz morado, arroz prohibido 2. arroz venus = arroz negro italiano
Svart ris är fullkornsris av asiatiskt ris (läs mer > Om ris) med svart kliskikt (skal, läs mer > Sädeskornets anatomi). Vid tillagning antar riset en mörklila ton. Färgen kommer från antioxidanten antocyanin som också förekommer i andra frukter som blåbär, blodapelsin och svarta vinbär. Det svarta riset var förr förbehållet kejsarfamiljen i Kina, varför det också kallades det förbjudna riset. Det finns olika sortvarianter vanligen medelkornigt, ibland kortkornigt klibbigt ris. Läs mer > Om ris. Se film, klicka på "Ian experiments" under bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl. Fullkornsris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~2,6 dl kokt. 1 dl kokt ris ~0,4 dl okokt.
- Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger 2,6 dl kokt ris (~250 gram, ~350 Kcal) utgörande till en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
- Karaktär: Fast eller halvfast och lätt klibbigt, ibland klibbigt.
- Smak: Fyllig, svagt nötaktig.
- Alternativ vara: Annat fullkornsris , vildris, eller annat matris.
- Försäljning: Förekommer till och från i vanliga butik, ibland i mixer med annat ris och andra sädesslag. Säljs främst som ekologisk vara.
- Jämförpris: Lågt pris som tillbehörsvara. Riset ökar i vikt med cirka 2½ gånger vilket ger tillagat pris = 40% av butikspris (läs mer > Om prisjämförelser).
- Förvaring: Torrt och mörkt.
Odling: Svart ris odlas främst i Sydostasien i länder som Kina och Indonesien. I Thailand finns svart jasminris.
Hälsa/näring: Svart ris är fiber-, vitamin- och mineralrik och anses nyttigare än vanligt vitt polerat ris. Fullkornsris innehåller mer eller mindre mängd ohälsosam arsenik (läs mer > Om ris).
SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS SVART RIS
Svart ris används som matris på samma sätt som vanligt vitt ris. Passar som tillbehör eller som grund i en sallad. Används gärna i asiatiska länder till desserter, till exempel i klassisk kinesisk svart riskaka. Tillagningstiden för fullkornsris är längre (40-45 minuter) än för polerat vitt ris (cirka 20 minuter). Se anvisning på förpackning. Läs mer > Så tillagas ris.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07
Läs mer
Vattenreduktion, vattenabsorption
Recept med Svart ris
Det finns 4 recept med Svart ris
-
Svart råris med champinjoner, zucchini och paprika
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Filodegsknyten med svartris och parmesan (plockmat)
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Röd linssoppa med råris, morot, apelsin & valnötter
Tid: 50 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Rårisrisotto med fänkål och parmesan
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan