Flädermousse med mandelrabarber

Foto: Altia folkOfolk

Flädermousse med mandelrabarber

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Kesella naturell

112.0 

gram

Färskost

60.0 

gram

Florsocker

1.5 

dl

Vispgrädde

2.8 

dl

Fläderblomssaft (konc.)

0.8 

dl

Hallands Fläder

8.0 

cl

Gelatinblad

2.0 

styck

Lime färskpressad

0.5 

styck

 

Mandelmassa färdig

300.0 

gram

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Rabarber fryst

3.0 

stjälkar

Citronjuice

1.0 

tsk

Strösocker

2.0 

dl

Vatten

5.0 

dl

Vaniljstång

1.0 

styck

Jordgubbar

5.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Hallands Fläder

Kryddat brännvin
Pris: 235 kr

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 449

GBR (GI) / port: 2

Recept: 5385 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 212 gram)

Ingredienser

Visa:

Kesella naturell 112.0 gram 3%

Färskost 60.0 gram 3%

Florsocker 1.5 dl 7%

Vispgrädde 2.8 dl 18%

Fläderblomssaft (konc.) 0.8 dl 3%

Hallands Fläder 8.0 cl %

Gelatinblad 2.0 styck 0%

Lime färskpressad 0.5 styck 0%

 

Mandelmassa färdig 300.0 gram 26%

Smör normalsaltat 150.0 gram 20%

Ägg 2.0 styck 2%

 

Tillbehör:

Rabarber fryst 3.0 stjälkar 1%

Citronjuice 1.0 tsk 0%

Strösocker 2.0 dl 14%

Vatten 5.0 dl 0%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

Jordgubbar 5.0 dl 2%

 

Kockskolan:

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Mousse: Vispa kesella, färskost, florsocker och limejuice. Vispa grädde.
  2. Häll saft och brännvin i en kastrull. Sätt på låg värme. Smält gelatinblad i fläderblandningen. Rör ner blandningen i kesellamixen. Vänd därefter ner i grädden. Ställ kallt.
  3. Förvärm ugnen på 180°C.
  4. Kör mandelmassa och smör i en matberedare till en slät massa. Tillsätt därefter ägg, ett i taget. Bred ut massan på en plåt och baka i ugn i 8–10 minuter.
  5. Tillbehör: Skär en skåra i vaniljstång på längden. Skrapa ut frön. Skär rabarber i lämplig storlek. Koka citronjuice och socker till en gyllenbrun karamell. Tillsätt vatten och den urskrapade vaniljstången. Sänk värmen och koka rabarbern tills den känns mogen. Ställ kallt.
  6. Servera: Lägg upp i portionsglas strax innan servering. Kan även serveras med jordgubbs- och/eller youghurtsorbet samt några honungsrostade mandlar.

Kockens kommentar

Recept skapat av Patrik Fredriksson konditor i kocklandslaget.

Mousse (fr. = mossa, i matsammanhang = skum, mousser = skummande, mousseline = mousse­liknande). Alltså något som är luftigt, skumliknande och kan avse såväl dryck, maträtt som dessert. Läs mer > Om mousse.

Fler recept inom Fromage, mousse ¤

Liknande recept som Flädermousse med mandelrabarber