Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 605

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2419 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 1.0 kilo 28%
Ansjovis hela konserv 1.0 burk 28%
Gul lök 2.0 styck 4%
Grädde 2.5 dl 37%
Ströbröd 2.0 msk 3%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 20 min )
- Sätt ugnen på 200°C (175-225°C).
- Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.
- Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lät sötaktig smak.
- Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.
- Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta.
- Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Häll på resten av grädden. Grädda i ytterligare 15-30 minuter till rätt konsistens och färg.
Kockens kommentar
Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs.
Fastare potatis får man om man gräddar först 30 min utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Avbryt gräddningen efter halva tiden om uppvärmning sker senare. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming.
Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen.
Fler recept inom Smårätter
Liknande recept som Janssons frestelse
-
Påskris
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris med vispat brynt smör och pocherat ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ansjoviskroppkakor med brynt rödlökssmör
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gubbrörapaj
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Janssons vegetariska frestelse
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Quinoasallad med ägg och avokado
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Janssons frestelse
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatiskaka med ägg och ansjovis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Löjroms- och sillamuse
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Limegravad lax med pepparrotsmousse
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef