Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 328

Kcal / portion: 1113

GBR (GI) / port: 22
Recept: 4453 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 22%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smördegsplattor fryst 12.0 styck 85%
Potatis 3.0 styck 5%
Gul lök 1.0 styck 1%
Ansjovisfilé konserv 100.0 gram 5%
Smör till stekning 2.0 msk 4%
Kockskolan:
Om piroger > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Smördeg finns att köpa i handeln, antingen frysta plattor (5st 10x30cm) eller kyld (25 x 45cm). Tina plattor, men se till att de är kylskåpskalla innan beredning.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Fyllning: Skala och strimla lök. Skär ansjovis i bitar. Skala och grovriv potatis. Fräs lök i smör tills mjuk. Tillsätt potatis. Fräs några minuter till. Tillsätt ansjovis och lite spad. Ställ åt sidan.
- Kavla ut smördegsplattor till kvadrater. Lägg en klick fyllning i mitten. Vik över ett hörn till trekanter. Tryck ihop kanterna med piggarna på en gaffel. Lägg över på bakpappersklädd plåt.
- Grädda i ugnen cirka 20 minuter.
Kockens kommentar
Ett tips är att göra hälften så stora piroger till plockmat. Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak (läs mer > Så lagas piroger). Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Jämför
Fler recept inom Piroger
Liknande recept som Smördegspiroger ā la Jansson
-
Piroger med jäsdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med pajdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cornish pasty - piroger från Cornwall
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Karelska piroger, finska rågpiroger
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatispiroger - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pierogi, kokta polska piroger
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med spenat och feta
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan