Lax från Jörn (GI-recept)

Lax från Jörn (GI-recept)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxfilé

800.0 

gram

Hummerfond konc.

3.0 

msk

Vitt vin

1.0 

dl

Creme fraiche

1.0 

dl

Mellangrädde

0.5 

dl

Senap fransk osötad

2.0 

tsk

Dill

1.0 

knippe

Stenbitsrom

3.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Fransk sallad

 

 

 

Bananschalottenlök

2.0 

styck

Vitvinsvinäger

2.0 

tsk

Friséesallat

200.0 

gram

Gräslök

1.0 

kruka

Körvel hackad

1.5 

dl

Haricots verts färska

100.0 

gram

Romansallat

2.0 

krukor

Salt

 

 

 

Dressing

 

 

 

Vitlök torkad

1.5 

klyftor

Vinäger

4.0 

msk

Dijonsenap ¤

1.0 

msk

Jungfruolja oliv (extra virgin)

1.0 

dl

Havssalt

 

 

Svartpeppar nymald

 

 

 

Kockskolan:

 

Läs om GI-metoden >

 

 

Läs om GB/GBR >

 

 

Läs om GI-bluffen? >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 789

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3156 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 12%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 481 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé 800.0 gram 46%

Hummerfond konc. 3.0 msk 4%

Vitt vin 1.0 dl 2%

Creme fraiche 1.0 dl 10%

Mellangrädde 0.5 dl 4%

Senap fransk osötad 2.0 tsk 0%

Dill 1.0 knippe 1%

Stenbitsrom 3.0 msk 2%

Salt och peppar 0%

 

Fransk sallad 

Bananschalottenlök 2.0 styck 3%

Vitvinsvinäger 2.0 tsk 0%

Friséesallat 200.0 gram 1%

Gräslök 1.0 kruka 0%

Körvel hackad 1.5 dl 0%

Haricots verts färska 100.0 gram 1%

Romansallat 2.0 krukor 1%

Salt 0%

 

Dressing 

Vitlök torkad 1.5 klyftor 0%

Vinäger 4.0 msk 1%

Dijonsenap ¤ 1.0 msk 1%

Jungfruolja oliv (extra virgin) 1.0 dl 24%

Havssalt 0%

Svartpeppar nymald 0%

 

Kockskolan:

Läs om GI-metoden > Äts ej

Läs om GB/GBR > Äts ej

Läs om GI-bluffen? > Äts ej

Tillagning

  1. Skär lax i mindre bitar. Blanda hummerfond, vin, crčme fraiche, grädde och senap i en låg vid kastrull. Låt koka ihop. Lägg i fisken. Sjud i 10 minuter.
  2. Tillsätt hackad dill och rom. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala och skiva schalottenlök tunt. Lägg i en liten skål. Häll på vinäger. Låt stå 10-15 minuter.
  4. Dra loss alla mörkgröna blad i frisésallad och kasta, för de är bittra. Skär sedan loss alla gulvita blad. Skölj i iskallt vatten med gräslök och körvel. Torka på en handduk. Lägg i en stor salladsskål.
  5. Koka bönor i saltat vatten 1 minut. Låt rinna av. Lägg i salladsskålen. Bryt av romansallad. Skär i bitar. Lägg i skålen.
  6. Ta upp löken ur vinägern. Strö över salladsbladen.
  7. Skala och hacka vitlök fint. Häll vinäger i en skål. Tillsätt senap, vitlök och en nypa salt. Vispa sedan i olja tills dressingen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Rör om. Servera genast.

Kockens kommentar

GI 1 = mycket lågt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta GI-värde. Läs mer om GI, se länkar i ingredienslistan.

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Lax från Jörn (GI-recept)