Italienska köttbullar (GI-recept)

Italienska köttbullar (GI-recept)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Köttfärs (blandfärs)

500.0 

gram

Grädde

1.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Ägg

2.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Rödlök

1.0 

styck

Citronskal rivet

2.0 

msk

Dragon färskhackad

2.0 

msk

Skinka rökt skivad

50.0 

gram

Rapsolja

2.0 

msk

Svartpeppar

 

 

 

Tomatsås

 

 

 

Paprika röd el. gul

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.5 

klyftor

Olivolja

2.0 

msk

Rödvinsvinäger

0.5 

msk

Krossade tomater

1.0 

burk

Oregano färsk

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör

 

 

 

Haricots verts färska

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Läs om GI-metoden >

 

 

Läs om GB/GBR >

 

 

Läs om GI-bluffen? >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 579

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2317 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 11%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 404 gram)

Ingredienser

Visa:

Köttfärs (blandfärs) 500.0 gram 41%

Grädde 1.0 dl 16%

Salt 1.0 tsk 0%

Ägg 2.0 styck 5%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Rödlök 1.0 styck 3%

Citronskal rivet 2.0 msk 1%

Dragon färskhackad 2.0 msk 0%

Skinka rökt skivad 50.0 gram 3%

Rapsolja 2.0 msk 10%

Svartpeppar 0%

 

Tomatsås 

Paprika röd el. gul 1.0 styck 1%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitlök torkad 1.5 klyftor 1%

Olivolja 2.0 msk 10%

Rödvinsvinäger 0.5 msk 0%

Krossade tomater 1.0 burk 4%

Oregano färsk 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör 

Haricots verts färska 200.0 gram 2%

 

Kockskolan:

Läs om GI-metoden > Äts ej

Läs om GB/GBR > Äts ej

Läs om GI-bluffen? > Äts ej

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250ºC. Dela paprika i fyra delar. Ta bort kärnhuset. Lägg på plåt med ovansidan upp. Rosta i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Skinnet ska vara bränt.
  2. Dra av skinnet. Hacka paprika. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Stek lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Häll på vinäger, krossade tomater och paprikan. Smaksätt med salt, peppar och hackad oregano. Låt koka cirka 20 minuter.
  4. Pressa vitlök. Finhacka rödlök, dragon och skinka. Finriv citronskal.
  5. Blanda alla ingredienser till köttbullarna. Forma lagom stora bullar. Stek i olja på medelvärme tills genomstekta. Lägg i köttbullarna i såsen. Servera med kokta haricot verts.

Kockens kommentar

GBR 2 = lågt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.  Receptet är hämtat från Lauritzson och Davidsson, "Våra bästa GI-recept". Analys är ofta svår när recept är oprecisa vilket till exempel gäller för originalreceptet. Då har skattningar gjorts i görligaste mån.

Fler recept inom Köttbullar

Liknande recept som Italienska köttbullar (GI-recept)