Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 105

Kcal / portion: 556

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2223 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rödlök 0.5 styck 1%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Morot 2.0 styck 3%
Palsternacka 2.0 styck 6%
Tomater 6.0 styck 5%
Salt 2.0 tsk 0%
Sambal oelekpasta } 1.0 tsk 0%
Olivolja 2.0 msk 10%
Torrt vitt vin 2.0 dl 6%
Saffran 1.0 gram 0%
Blåmusslor med skal 400.0 gram 6%
Laxfilé utan skinn 400.0 gram 33%
Räkor skalade 100.0 gram 5%
Creme fraiche 1.0 dl 15%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Skala lök, vitlök, morot och palsternacka.
Skär rödlöken i båtar/klyftor. Hacka vitlök. Skär morot och palsternacka i stavar. Tvätta blåmusslor (se kommentar). - Skär tomaterna i bitar och lägg dem i en matberedare. Tillsätt salt och sambal. Mixa.
- Hetta upp olivolja i en stor stekkastrull. Fräs lök, vitlök, morötter och palsternacka några sekunder. Tillsätt vin, saffran och tomatmixet. Låt småkoka 5 minuter.
- Skär laxen i breda skivor. Lägg musslor och lax ovanpå grönsakerna. Lägg på lock och ångkoka i ca 7 minuter.
- Tillsätt räkor och lägg upp. Toppa med en klick crème fraiche.
Kockens kommentar
Färska öppna musslor som inte stänger sig när man knackar på dem kastas. Kokta musslor som inte öppnat sig kastas.
Fler recept inom Simonsig Chardonnay
Liknande recept som Saffransdoftande skaldjursgryta med lax och rotfrukter
-
Hälleflundra på papaya- och avokadosallad
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sjötunga i smörsås med pressad potatis
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötpanerad marulk i svampsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saffransdoftande skaldjursgryta med lax och rotfrukter
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blåbärsröding med sötpotatissallad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan