Cassataglass, kallfryst italiensk klassiker

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Cassataglass, kallfryst italiensk klassiker

Lägg till ingredienser

Antal dl: 12

Äggula

6.0 

styck

Florsocker

1.0 

dl

Vispgrädde

5.0 

dl

Glassmaskin >

 

 

 

Fyllning:

 

Kakfyllning (suckat)

50.0 

gram

Cocktailbär rött

50.0 

gram

Sötmandel hackad

1.0 

dl

Apelsinlikör

0.8 

dl

 

Kockskolan:

 

Så vispas grädde >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Så tilllagas glass >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 372

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3170 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 29%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 71 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 6.0 styck 10%

Florsocker 1.0 dl 8%

Vispgrädde 5.0 dl 57%

Glassmaskin > Äts ej

 

Fyllning:

Kakfyllning (suckat) 50.0 gram 4%

Cocktailbär rött 50.0 gram 4%

Sötmandel hackad 1.0 dl 10%

Apelsinlikör 0.8 dl 8%

 

Kockskolan:

Så vispas grädde > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Så tilllagas glass > Äts ej

Om glass > Äts ej

Tillagning (1 tim + 4 tim )

  1. Fyllning: Hacka mandel. Lägg cocktailbär, kakfyllning och mandel i likör i 1 timme. 
  2. Kräm: Vispa grädde till hårt skum. Vispa äggulor och socker pösigt och vitt. Vänd ner grädden i äggsmeten.
  3. I glassmaskin: Starta maskin och låt den bli kall. Häll smeten i glassbehållaren och låt arbeta till seg kräm. Tillsätt lagen med frukt och mandel mot slutet av beredningen.
  4. Servera: Glassen kan serveras direkt men smälter fort på tallriken. För fastare glass ställs glassbunken i frysen ½-1 timme.
  5. Förvaring: Häll smeten i en för-fryst tillslutbar låda. Ställ in i frysen. Fettrik glass som denna måste tinas innan servering och serveras på gränsen till rinnig (läs mer > Så tillagas glass).

Utan glassmaskin:

  1. Blanda likörfyllningen med äggkrämen innan grädden vänds ner.
  2. Klä en brödform eller skål med plastfilm och häll i smeten. Ställ in i frysen minst 3 timmar och rör om ofta i smeten under infrysningens första timmar tills seg.
  3. Servera: Häll smeten i en för-fryst tillslutbar låda. Ställ in i frysen. Fettrik glass som denna tinas innan servering och serveras på gränsen till rinnig (läs mer > Så tillagas glass).

Kockens kommentar

För alkoholfri variant kan apelsinlikören bytas ut mot koncentrerad apelsinjuice. Även finhackad mörk choklad och russin är vanligt och passande gott som fyllning i glassen.

Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Läs mer > Så tillagas glass.

Alternativ

Kallfryst vaniljglass i glassmaskin

Sjuden vaniljglass i glassmaskin

Vaniljglass utan glassmaskin

Fler recept inom Hemlagad glass ¤

Liknande recept som Cassataglass, kallfryst italiensk klassiker