Bobotie med tomat och äppelröra

Bobotie med tomat och äppelröra

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Sambal oelekpasta }

1.0 

msk

Rapsolja neutral

1.0 

msk

Farinsocker

1.0 

tsk

Blandfärs

320.0 

gram

Russin

0.5 

dl

Ingefära färskriven

1.0 

msk

Mjölk

2.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Curry ¤

0.5 

msk

Mandelspån

1.0 

dl

Salt och svartpeppar

 

 

 

Röra:

 

Äpple syrligt

1.5 

styck

Tomater

3.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Russin

1.0 

msk

Sambal oelekpasta }

0.5 

msk

Kryddnejlika mald

0.5 

tsk

Ingefära färskriven

1.0 

msk

Strösocker

0.5 

dl

Vinäger

1.0 

dl

Smör rumsvarmt

1.0 

msk

Salt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 498

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1992 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 366 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 1.0 styck 3%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Sambal oelekpasta } 1.0 msk 0%

Rapsolja neutral 1.0 msk 6%

Farinsocker 1.0 tsk 1%

Blandfärs 320.0 gram 31%

Russin 0.5 dl 4%

Ingefära färskriven 1.0 msk 0%

Mjölk 2.0 dl 6%

Ägg 2.0 styck 6%

Curry ¤ 0.5 msk 0%

Mandelspån 1.0 dl 12%

Salt och svartpeppar 0%

 

Röra:

Äpple syrligt 1.5 styck 3%

Tomater 3.0 styck 3%

Gul lök 1.0 styck 3%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Russin 1.0 msk 1%

Sambal oelekpasta } 0.5 msk 0%

Kryddnejlika mald 0.5 tsk 0%

Ingefära färskriven 1.0 msk 0%

Strösocker 0.5 dl 10%

Vinäger 1.0 dl 2%

Smör rumsvarmt 1.0 msk 5%

Salt 0%

Kock: Kocklandslaget

Uppdragsgivare: Svensk Raps

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Babootie: Hacka lök och vitlök. Riv ingefära.
  3. Stek lök, vitlök och sambal oelek i lite rapsolja. Tillsätt socker och stek tills blandningen är gyllenbrun.
  4. Blanda lökröran med färs och tillsätt ingefära, salt och russin. Fördela färsen i ugnsfasta portionsformar.
  5. Vispa samman mjölk, ägg och curry. Fördela i formarna.
  6. Grädda i cirka 10 minuter.
  7. Tag ut formarna och strö på flagad mandel, ställ in ytterligare 10 minuter eller tills färsen är genomgräddad.
  8. Röra: Skala och hacka äpple. Skala och hacka tomat. Finhacka lök och vitlök. Riv ingefära.
  9. Lägg alla ingredienser utom smör i en kastrull med lite vatten och låt sjuda långsamt på svag värme i cirka 30 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt. Runda av med lite smör i slutet.

Kockens kommentar

Bobotie är en klassisk sydafrikansk rätt, sannolikt med influens från Indonesien. Förr vanligen tillagad av lamm- och fläskkött, numera oftare med nöt- och lammkött. Ursprungligen kryddad med russin, ingefära, mejram och citron. Curry är också en vanlig smaksättare.

Fler recept inom Färsrätt i ugn

Liknande recept som Bobotie med tomat och äppelröra