Bobotie med tomat och äppelröra
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 136
Kcal / portion: 498
GBR (GI) / port: 1
Recept: 1992 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gul lök 1.0 styck 3%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Sambal oelekpasta } 1.0 msk 0%
Rapsolja neutral 1.0 msk 6%
Farinsocker 1.0 tsk 1%
Blandfärs 320.0 gram 31%
Russin 0.5 dl 4%
Ingefära färskriven 1.0 msk 0%
Mjölk 2.0 dl 6%
Ägg 2.0 styck 6%
Curry ¤ 0.5 msk 0%
Mandelspån 1.0 dl 12%
Röra:
Äpple syrligt 1.5 styck 3%
Tomater 3.0 styck 3%
Gul lök 1.0 styck 3%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Russin 1.0 msk 1%
Sambal oelekpasta } 0.5 msk 0%
Kryddnejlika mald 0.5 tsk 0%
Ingefära färskriven 1.0 msk 0%
Strösocker 0.5 dl 10%
Vinäger 1.0 dl 2%
Smör rumsvarmt 1.0 msk 5%
Salt 0%
Kock: Kocklandslaget
Uppdragsgivare: Svensk Raps
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Babootie: Hacka lök och vitlök. Riv ingefära.
- Stek lök, vitlök och sambal oelek i lite rapsolja. Tillsätt socker och stek tills blandningen är gyllenbrun.
- Blanda lökröran med färs och tillsätt ingefära, salt och russin. Fördela färsen i ugnsfasta portionsformar.
- Vispa samman mjölk, ägg och curry. Fördela i formarna.
- Grädda i cirka 10 minuter.
- Tag ut formarna och strö på flagad mandel, ställ in ytterligare 10 minuter eller tills färsen är genomgräddad.
- Röra: Skala och hacka äpple. Skala och hacka tomat. Finhacka lök och vitlök. Riv ingefära.
- Lägg alla ingredienser utom smör i en kastrull med lite vatten och låt sjuda långsamt på svag värme i cirka 30 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt. Runda av med lite smör i slutet.
Kockens kommentar
Bobotie är en klassisk sydafrikansk rätt, sannolikt med influens från Indonesien. Förr vanligen tillagad av lamm- och fläskkött, numera oftare med nöt- och lammkött. Ursprungligen kryddad med russin, ingefära, mejram och citron. Curry är också en vanlig smaksättare.Fler recept inom Färsrätt i ugn
Liknande recept som Bobotie med tomat och äppelröra
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cottage pie, engelsk nötfärspaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk moussaka, auberginegratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frittata med färs och paprika
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kålruletter, norska kåldolmar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan