Saffransdoftande bröd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saffransdoftande bröd

Lägg till ingredienser

Halvbröd: 4

Jäst färsk

50.0 

gram

Mjölk

0.5 

liter

Saffran 0,5 gram

1.0 

förp.

Citron juice+fruktkött

2.0 

styck

Salt

1.5 

msk

Strösocker

2.0 

msk

Äpple utan skal

1.0 

styck

Vetemjöl

1.5 

liter

Mjöl till utbakning

2.0 

dl

Ägg till pensling

1.0 

styck

Sötmandel hackad

2.0 

dl

Brödformar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 247

Kcal / portion: 1209

GBR (GI) / port: 69

Recept: 4835 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 489 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Mjölk 0.5 liter 6%

Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%

Citron juice+fruktkött 2.0 styck 2%

Salt 1.5 msk 0%

Strösocker 2.0 msk 2%

Äpple utan skal 1.0 styck 1%

Vetemjöl 1.5 liter 66%

Mjöl till utbakning 2.0 dl 9%

Ägg till pensling 1.0 styck 1%

Sötmandel hackad 2.0 dl 13%

Brödformar > %

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Värm mjölk fingervarmt, 37ºC. Riv gult citronskal. Kärna ur och riv äpple.

  2. Smula jäst i en stor bunke. Tillsätt mjölk och rör ut jästen.

  3. Tillsätt citronskal, äpple saffran, socker och salt. Blanda med mjölet. Arbeta degen smidig.Låt jäsa under duk i 40 minuter.

  4. Häll mjöl på bakbord och bearbeta degen en kort stund. Fördela degen i formar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.

  5. Sätt ugnen på 175ºC. Grovhacka mandel.

  6. Vispa upp ägg i en kopp med gaffel. Pensla bröden med äggvisp. Strö över mandel. Grädda i ugn i cirka 30 minuter.

Kockens kommentar

Det finns vackra engångsformar av tunnt trä som kan sättas in i ugnen. De kan vara svåra att få tag på. Fråga på bagerier om de har sådana. Halvstora metallformar är lättare att få tag på. Eller så lagar man två stora bröd som vanligt.

Fler recept inom Julbak

Liknande recept som Saffransdoftande bröd