Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 1258

GBR (GI) / port: 76
Recept: 2516 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 8.0 dl 67%
Rågmjöl fullkorn 2.0 dl 14%
Jäst färsk 50.0 gram 2%
Vatten till bröddeg 5.0 dl 0%
Rödbeta 1.0 styck 2%
Yoghurt naturell 3% 2.0 dl 5%
Honung 0.5 dl 9%
Salt 1.0 msk 0%
Vattenreduktion bröd -5.0 dl -0%
Kockskolan:
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om filmjölksbröd > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Deg: Värm vatten fingervarm, 37ºC.
- Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
- Skala och riv rödbeta. Blanda mjölsorterna med salt. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och bearbeta/knåda väl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Forma: Knåda degen lätt på mjölat bord. Smöra brödformar. Lägg i degen. Alternativt lägg på smörad plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Grädda i ugn i cirka 40 minuter. Testa med att sticka in en trästicka i brödet, stickan skall kännas torr.
Kockens kommentar
Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 2.5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa
Liknande recept som Saftigt rödbetsbröd med yoghurt
-
Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Ulrika
-
Saftigt yoghurtbröd med jäst
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havrelimpa med lingon och valnötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lisa
-
Busenkel frukt- och frölimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Frukt- och nötbröd
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Skärgårdslimpa - filmjölkslimpa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Ljus kavring med filmjölk
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Yoghurtlimpa med chiafrön
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörkt filmjölksbröd
Tid: 1 tim 50 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Hästlimpa, hästbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan