Saftigt rödbetsbröd med yoghurt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saftigt rödbetsbröd med yoghurt

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Vetemjöl

8.0 

dl

Rågmjöl fullkorn

2.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Vatten till bröddeg

5.0 

dl

Rödbeta

1.0 

styck

Yoghurt naturell 3%

2.0 

dl

Honung

0.5 

dl

Salt

1.0 

msk

Vattenreduktion bröd

-5.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om filmjölksbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 1258

GBR (GI) / port: 76

Recept: 2516 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 523 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 8.0 dl 67%

Rågmjöl fullkorn 2.0 dl 14%

Jäst färsk 50.0 gram 2%

Vatten till bröddeg 5.0 dl 0%

Rödbeta 1.0 styck 2%

Yoghurt naturell 3% 2.0 dl 5%

Honung 0.5 dl 9%

Salt 1.0 msk 0%

Vattenreduktion bröd -5.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om filmjölksbröd > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Deg: Värm vatten fingervarm, 37ºC.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
  3. Skala och riv rödbeta. Blanda mjölsorterna med salt. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och bearbeta/knåda väl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
  4. Forma: Knåda degen lätt på mjölat bord. Smöra brödformar. Lägg i degen. Alternativt lägg på smörad plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175ºC.
  6. Grädda i ugn i cirka 40 minuter. Testa med att sticka in en trästicka i brödet, stickan skall kännas torr.

Kockens kommentar

Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 2.5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsiktsbröd - grundrecept

Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa

Liknande recept som Saftigt rödbetsbröd med yoghurt