Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 927

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3707 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 11%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Laxfilé färsk 600.0 gram 29%
Nässlor förvällda 1.0 liter 8%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Pinjenötter 100.0 gram 18%
Parmesan nyriven 2.0 dl 9%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%
Olivolja 1.0 dl 20%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 14%
Kock: Michael, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 180ºC.
- Riv parmesan. Skala och hacka vitlök. Riv gult citronskal med ett rivjärn. Skölj nässlorna i kallt vatten. Rensa bort grövre blad och stammar. Grovhacka.
- Salta lätt och peppra laxfiléerna. Lägg dem i smord ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
- Skala och koka potatis.
- Fräs i kastrull på medelvärme nässlor, vitlök och citronskal några minuter i lite matolja tills det fått lite färg.
- Tillsätt resterande matolja, pinjenötter, riven parmesan, samt pressad citronsaft. Mixa allt med en mixerstav eller i en matberedare till puré.
- Ta ut laxen ur ugnen och lägg på purén.
Kockens kommentar
Späda nässelskott kan ätas råa. Nässlornas näringsinnhåll är stort. Nästan alla viktiga mineraler inklusive järn finns med, liksom vitamin A och C. I brist på nässlor, använd babyspenat.
PASSAR TILL
Fler recept inom Vårprimörer
Liknande recept som Nässelöverbakad laxfilé
-
Potatis och primörsallad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Kokt primörpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kokta svartrötter
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsk potatissallad med jordgubbar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan