Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 62

Kcal / portion: 231

GBR (GI) / port: 0
Recept: 925 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rödlök 1.0 styck 7%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%
Karljohansvamp 500.0 gram 20%
Olivolja 2.0 msk 24%
Vatten 7.0 dl 0%
Grönsaksfond konc. 0.5 msk 2%
Tamarisoja } 1.0 msk 1%
Vispgrädde 1.0 dl 39%
Svartrot 1.0 styck 6%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala och finhacka rödlök och vitlök.
Rensa och skär svampen i mindre bitar.
Skala svartrot och skär långa strimlor med en potatisskalare. - Hetta upp olivolja i en stor stekkastrull.
Tillsätt lökhacket. Rör om någon minut.
Tillsätt svampen och stek den någon minut.
Tillsätt vatten+fond, soja och grädde.
Låt småkoka i cirka 10 minuter. - Hetta upp ett par deciliter frityrolja i en stekkastrull till cirka 170ºC.
Lägg ner strimlorna, några i taget så att de inte fastnar i varandra. Fritera dem lätt gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper.
Sänk värmen om de blir brända. - Mixa soppan lätt med en mixerstav.
Smaka av med salt och peppar.
Häll upp och toppa med svartroten.
Kockens kommentar
Tänk på att den heta frityroljan kan sprätta. Säkrast är att använda en fritös.
Fler recept inom Svamprecept
Liknande recept som Karljohansoppa med friterad svartrot
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt svamp - grundrecept
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svamptimbal
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade grönsaker, grillad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svamp i folie med citron och vitlökssmör
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Champinjonomelett med tomatsallad
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Kantarellgryta med färsk spenat
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Butterfield´s Mushroom Bisque (champinjonsoppa)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svampomelett
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan