Karljohansoppa med friterad svartrot ¤

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Karljohansoppa med friterad svartrot ¤

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rödlök

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Karljohansvamp

500.0 

gram

el. annan svamp

 

 

Olivolja

2.0 

msk

Vatten

7.0 

dl

Grönsaksfond konc.

0.5 

msk

Tamarisoja }

1.0 

msk

el. japansk soja

 

 

Vispgrädde

1.0 

dl

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Svartrot

1.0 

styck

Frityrolja (rapsolja)

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras grönsaker >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Grand Sičcle La Cuvée

Mousserat torrt vitt vin
Pris: 1445 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 73

Kcal / portion: 231

GBR (GI) / port: 0

Recept: 925 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 5%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 316 gram)

Ingredienser

Visa:

Rödlök 1.0 styck 7%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%

Karljohansvamp 500.0 gram 20%

el. annan svamp 0%

Olivolja 2.0 msk 24%

Vatten 7.0 dl 0%

Grönsaksfond konc. 0.5 msk 2%

Tamarisoja } 1.0 msk 1%

el. japansk soja 0%

Vispgrädde 1.0 dl 39%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Svartrot 1.0 styck 6%

Frityrolja (rapsolja) Äts ej

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras grönsaker > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala svartrot och skär långa strimlor med en potatisskalare.
  2. Soppa: Hetta upp olivolja i en stor stekkastrull. Tillsätt lökhacket. Rör om någon minut. Tillsätt svampen och stek den någon minut. Tillsätt vatten+fond, soja och grädde. Låt småkoka i cirka 10 minuter.
  3. Värm oljan till 170°C. Läs mer > Så friterar man.
  4. Fritera svartrot: Lägg ner strimlorna, några i taget så att de inte fastnar i varandra. Fritera dem lätt gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper. Sänk värmen om de blir brända.
  5. Mixa soppan lätt med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp och toppa med svartroten.

Kockens kommentar

Tänk på att den heta frityroljan kan sprätta. Säkrast är att använda en fritös. Läs mer > Så friterar man.

Fler recept inom Varm förrättssoppa

Liknande recept som Karljohansoppa med friterad svartrot ¤