Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 73

Kcal / portion: 231

GBR (GI) / port: 0
Recept: 925 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 5%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rödlök 1.0 styck 7%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%
Karljohansvamp 500.0 gram 20%
Olivolja 2.0 msk 24%
Vatten 7.0 dl 0%
Grönsaksfond konc. 0.5 msk 2%
Tamarisoja } 1.0 msk 1%
Vispgrädde 1.0 dl 39%
Tillbehör:
Svartrot 1.0 styck 6%
Frityrolja (rapsolja) Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala och finhacka rödlök och vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala svartrot och skär långa strimlor med en potatisskalare.
- Soppa: Hetta upp olivolja i en stor stekkastrull. Tillsätt lökhacket. Rör om någon minut. Tillsätt svampen och stek den någon minut. Tillsätt vatten+fond, soja och grädde. Låt småkoka i cirka 10 minuter.
- Värm oljan till 170°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera svartrot: Lägg ner strimlorna, några i taget så att de inte fastnar i varandra. Fritera dem lätt gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper. Sänk värmen om de blir brända.
- Mixa soppan lätt med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp och toppa med svartroten.
Kockens kommentar
Tänk på att den heta frityroljan kan sprätta. Säkrast är att använda en fritös. Läs mer > Så friterar man.
Fler recept inom Varm förrättssoppa
Liknande recept som Karljohansoppa med friterad svartrot ¤
-
Consommé, klar/klarad buljong
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé ā la Royale, klar soppa med fin äggstanning
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummersoppa (förrätt)
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Japansk misosoppa (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan