Nässelsoppa med ramslökscrème

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Nässelsoppa med ramslökscrème

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Nässlor förvällda

400.0 

gram

Vatten

1.5 

liter

Grönsaksfond konc.

2.0 

msk

Gräslök finhackad

1.0 

dl

Vetemjöl

4.5 

msk

Olivolja

2.0 

msk

Matlagningsgrädde

4.0 

msk

Örtsalt ¤

 

 

Svartpeppar nymald

 

 

 

Tillbehör:

 

Ramslök el. sticklök

1.0 

knippe

Creme fraiche

2.0 

dl

 

Ger 2 tallrikar/portion

 

 

Kockskolan:

 

Om blanchering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Simonsig Chenin Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 75 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 61

Kcal / portion: 331

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1325 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 5%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 545 gram)

Ingredienser

Visa:

Nässlor förvällda 400.0 gram 8%

Vatten 1.5 liter 0%

Grönsaksfond konc. 2.0 msk 6%

Gräslök finhackad 1.0 dl 0%

Vetemjöl 4.5 msk 11%

Olivolja 2.0 msk 17%

Matlagningsgrädde 4.0 msk 7%

Örtsalt ¤ 0%

Svartpeppar nymald 0%

 

Tillbehör:

Ramslök el. sticklök 1.0 knippe 1%

Creme fraiche 2.0 dl 49%

 

Ger 2 tallrikar/portion 

 

Kockskolan:

Om blanchering > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skölj nässlorna noga. Ta bort stjälkar. Koka upp vatten och lägg i nässlorna. Låt koka i 10 minuter.
  2. Häll bort kokvattnet och skölj nässlorna i durkslag med kallt vatten. Kläm bort det mesta av vattnet ur nässlorna. Finhacka nässlorna för hand eller i matberedare. Hacka gräslök.
  3. Häll vatten + fond i en kastrull. Koka upp. Tillsätt nässlorna och hälften av gräslöken. Rör ihop mjöl med olivolja. Vispa ner detta i soppan. Låt småkoka i cirka 8 minuter.
  4. Vispa ner grädde. Smaka av med örtsalt och nymald peppar.
  5. Finhacka ramslök och blanda med crème fraiche.
  6. Häll upp i tallrikar. Garnera med gräslök. Lägg i en stor klick ramslökscrème.

Kockens kommentar

Ramslök och nässelskott förekommer sporadiskt i handeln och i naturen endast under april-juni.

Halvera ingrediensmängderna om soppan skall serveras som förrätt. Den röda garneringen på bilden är röd krasse. Nässlor bör sköljas noga för att avlägsna föroreningar och förvällas för att avlägsna skadlig nitrit.

Passar till

Sparrisbruschetta

Fler recept inom Grönsakssoppa

Liknande recept som Nässelsoppa med ramslökscrème