
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 899

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3598 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammytterfilé 800.0 gram 22%
Kantareller färska 150.0 gram 1%
Ättika 12% 1.0 msk 0%
Strösocker 2.0 msk 3%
Vatten 2.0 msk 0%
Rosépeppar hel 1.0 tsk 0%
Glasyr:
Rosmarin färsk 4.0 kvistar 0%
Honung 2.0 msk 4%
Balsamvinäger röd } 2.0 msk 1%
Ris:
Smör normalsaltat 50.0 gram 10%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Avorioris 4.0 dl 32%
Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%
Vatten 6.0 dl 0%
Torrt vitt vin 1.0 dl 2%
Vispgrädde 1.0 dl 10%
Västerbotten hårdost 100.0 gram 11%
Kock: Rent-a-Chef
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Förbered: Hacka rosmarin fint, spara topparna till garnering. Riv osten grovt.
Skala och hacka scharlottenlöken grovt. Sätt ugnen på 150°C. - Kantareller: Koka upp vatten och lägg i kantarellerna i 1 minut. Ta ur. Lägg i skål.
Koka upp ättika, socker och vatten.
Häll det över de kantarellerna. Rör ner rosépeppar och ställ in blandningen i kylen. - Ris: Värm en tjockbottnad kastrull till medelvärme. Smält smör och fräs löken mjuk. Tillsätt riset och fräs det utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Rör om.
Tillsätt vitt vin, fond + hälften av vattnet. Rör om emellanåt. Fyll på med vatten tills riset är lagom mjukt (tar ca 20 min).
Blanda riset med grädde, riven ost, salt och peppar. - Lamm: Värm samtidigt en stekpanna på högsta värme. Stek lammet i lite olja tills den fått fin färg runt om. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
- Glasyr: Rör ihop hackad rosmarin, honungen, balsamvinägern.
Pensla köttet med blandningen.
Spara hälften till servering. - Ugn: När riset är lagom mjukt, ställ lammet i ugnen i 10-12 min.
- Lägg upp på tallrikar: Forma risotton till ett ägg. Dela lammet i två tre bitar.
Ringla över resterande honungsblandning. Lägg upp kantarellerna som en liten boll. Garnera med rosmarintopparna.
Kockens kommentar
Meny à la Rent a Chef:
Fler recept inom Påskalamm
Liknande recept som Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Italienskt påsklamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tamarimarinerad saftig lammstek
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan