Om saffransbröd
(saffransbröd, lussekatt, lussebulle, saffransbulle, saffranskuse, lussekuse, julkuse, dyfvelskatt, dyvelkatt, döfvelskatt, dövelkatt, julgalt, julkuse, gullvagn, lindebarn, prästens långa hår)
saffron bread
pain au safran
pane allo zafferano
Safranbrot, Duivekater
pan de azafrán
Saffrans(vete)bröd är vetebröd smaksatt med saffran och ofta garnerad med russin. Tillagas som bullar, gifflar, kringlor, i längder och kransar. Även annat bröd som muffins, skorpor och scones smaksätts ibland med saffran. Saffransbröd förknippas mest med advent, lucia och julfirandet. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
Saffran: Pulvriserad saffran säljs i ½-grams paket i butik. Kan förekomma som omalda märkesflingor i vissa butiker. Sådan saffran smulas mellan fingrarna eller stöts i mortel tillsammans med bit- eller strösocker innan det används. Läs mer > Saffran.
LUSSEKATT
Lussekatt (lussebulle, saffransbulle, saffranskuse, lussekuse, julkuse), kärt barn har många namn. Det är en vetebulle smaksatt med saffran och russin och oftast S-formormad. Bakas traditionellt till jul, en tradition som övertagits från äldre svenska julbröd.
Historia: Ursprunget till begreppet "lussekatt" är lite oklart. Det kan sammanhänga med Lucia (bygdemål lusse = lucia, lussimässa hölls på luciadagen), men kan också syfta på lucifer, det vill säga djävulen. "Katten" härstammar från Tyskland på 1600-talet där ett sött helgbröd kallades för djävulskatt. Enligt sägnen uppträdde djävulen i skepnad av en katt, som gav barnen stryk medan Jesus som barn delade ut bullar till snälla barn. Enligt en annan historia formades lussekatterna till solkors och smaksattes med solgul saffran för att därmed skrämma bort den ljusskygge Lucifer. Dufvelskatt och döfvelkatt är bygdemål från förr i Västsverige som namn på bröd (dyfvel = djävulen, döfvelkatt = speciellt bröd). Begreppet sannolikt från Holland och Nordtyskland där man bakade ett sött bröd benämnt "duivekater". Dock ingår inte saffran i detta bröd som mer liknar en vanlig limpa och som traditionellt serveras som helgbröd till påsk och pingst. Emellertid har lussebullar i Sverige egentligen inte så mycket med lucia, djävulen eller dyfelbröd att göra, vilket är "påklistrade kristna traditioner och ett fiktivt katolskt helgon" enligt hemsidan Hedniska Tankar. I stället går rötterna tillbaka till fornnordiska riter och symboler i vikingarnas firande av midvinterblot.
Sverige: Hansan förde saffranet till Sverige på 1200-talet (läs mer > Saffran). Det blev snabbt en lyxartikel och statussymbol när det ersatte kanel i vetebröd (som också var en lyxartikel). På den tiden var Sverige ensam om att krydda sitt bröd och saffransbröd blev unikt svenskt vilket satt sina spår i dagens samhälle. Saffransbröd modell lussebulle betraktas i andra länder som klassiskt skandinaviskt. På grund av den gula färgen började man så småningom att baka saffransbröd inför årets mörkaste dag i december. Då inte som lussebullar utan bröd format som en båge symboliserande solens gång över himlavalvet. Detta solskensbröd avsågs mota de mörka krafterna i dörren.
SÅ BAKAS SAFFRANSBRÖD
Saffransbröd bakas som vetebröd med tillsats av saffran. Formas främst till bullar (lussekatter), men också som gifflar och längder, som rutor bakad i ugnsform, eller som muffins i pappersform. Garneras ofta med russin. Gäddas i het ugn. Ibland smaksätts skorpor och matbröd med saffran, till exempel scones.
Klassiska lussebullar (bilder ovan t.h.):
- Julgalt, enkel kuse = lussebulle formad som ett S.
- Julkuse = två ihopsatta klamrar (med svastikan som förebild).
- Gullvagn, julvagn, julkors = två S varav den ena ligger ovanpå den andra.
Flera andra varianter förekom, till exempel en skruvad variant kallad "lindebarn" eller "pojke" och större varianter som "prästens långa hår" med flera. Kunde också förekomma som "såkaka", ett slags skådebröd (läs mer > Om skådebröd).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11
Läs mer
Recept med Om saffransbröd
Det finns 18 recept med Om saffransbröd
-
Pepparkaksrulltårta med saffranscrème
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Saffransbullar, lussebullar med mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lussekatter, julgalt, enkel kuse
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Extra fina lussebullar, saffransbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Julbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gotlandsknuten, gotlandsbullen
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ju(v)liga saffransrutor
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Lena