Om karlsbaderbröd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om karlsbaderbröd

(karlsbaderbulle, karlsbaderkrans, mandelkubb)

Karlsbad är en stad i nuvarande Tjeckien nära den tyska gränsen, som numera heter Karlovy Vary. Historiskt beläget i området Böhmen som före Första världskriget tillhörde det tyskromerska riket Österrike-Ungern varvid ortens namn var Karlsbad. Staden var förr känd som en av Europas bästa kurorter tack vara sina varma källor och speciella vatten.

Karlsbaderbröd: Kurortens vatten är rikt på glaubersalt (natrimsulfatet), vilket ger lätt gulaktig färgton på bröd som bakas med detta vatten. Därmed blev även brödet känt i vidare kretsar. Numera en smörrik deg modell mördeg (fr. pâte sableé) med tillsatt äggula för färgens skull och jäst. Brödet är kompaktare än vanligt vetebröd. Mandelkubb är en variant av karlsbadbulle (se dito recept). Färdiga karlsbaderbröd finns till och från att köpa i bagerier och butiker.


SÅ BAKAS KARLSBADERBRÖD

Karlsbaderdeg är smörrikt, cirka dubbelt mot vanlig vetebrödsdeg. Liknande mördeg (fr. pâte sableé) vilket ger ett tyngre, mastigare bröd. Ett mellanting av småkaka och vetebulle. Äggulor ger karaktäristisk blekgul färg. Så kallad mandelkubb är en variant av karlsbader. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Ingredienser: Vetemjöl, smör, mjölk, socker eller sirap, ägg, salt och bagerijäst, ofta också bakpulver.
  • Deg: Degen jäses två gånger och knådas väl som annat vetebröd..
  • Forma: Brödet formas som annat vetebröd till längder, kransar, gifflar, semlor, bullar och knyten.
  • Gräddning: Brödet gräddas i het ugn 200-250°C.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11

Recept med Om karlsbaderbröd

Det finns 3 recept med Om karlsbaderbröd