Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 344

Kcal / portion: 209

GBR (GI) / port: 11
Recept: 6265 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 14%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Mjölk 2.5 dl 2%
Smör rumsvarmt 250.0 gram 29%
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Ägg 4.0 styck 4%
Sirap vit 1.2 dl 9%
Salt 1.0 tsk 0%
Vetemjöl 16.0 dl 54%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Om karlsbaderbröd > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om vetelängd, kransar > Äts ej
Om semlor > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
Karlsbaderdeg används som annan vetedeg till längder, kransar, gifflar, bullar, semlor och knyten. Se film , klicka på "Karlsbaderbullar" under bilden ovan.
- Deg; Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (37°C).
- Smula jäst i en bunke. Häll på mjölksmöret och rör ut jästen. Tillsätt sirap, socker, salt och ägg. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner eller blanda detta lite i taget i degspadet. Arbeta ihop ordentligt till en smidig deg (i maskin 3 minuter långsamt plus 7 minuter snabbt). Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Forma: Baka ut brödet, fyll och forma brödet motsvarande annat vetebröd till längder, kransar, semlor, bullar, kringlor eller på annat sätt. Se respektive bröd via länk nedan.
- Jäsa: Lägg över på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.
- Grädda i het ugn.
Kockens kommentar
Karlspaderdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) med tillsats av jäst. Av degen bakas bullar, knyten (detta recept), längder, kransar och gifflar.Karlsbaderbröd är vetebröd namngivet efter orten Karlsbad, en kurort i nordvästra Tjeckien. Kurortens vatten gav vetebrödet gulaktig färg. Mandelkubb är en variant av karlsbaderbröd. Läs mer > Om Karlsbaderbröd.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Karlsbaderdeg
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan