Lägg till ingredienser

Antal bullar: 30

Mjölk

2.5 

dl

Smör rumsvarmt

250.0 

gram

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Ägg

4.0 

styck

Sirap vit

1.2 

dl

Salt

1.0 

tsk

Vetemjöl

16.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om karlsbaderbröd >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetelängd, kransar >

 

 

Om semlor >

 

 

Om vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 344

Kcal / portion: 209

GBR (GI) / port: 11

Recept: 6265 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 14%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 61 gram)

Ingredienser

Visa:

Mjölk 2.5 dl 2%

Smör rumsvarmt 250.0 gram 29%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Ägg 4.0 styck 4%

Sirap vit 1.2 dl 9%

Salt 1.0 tsk 0%

Vetemjöl 16.0 dl 54%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

 

Kockskolan:

Om karlsbaderbröd > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetelängd, kransar > Äts ej

Om semlor > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

Karlsbaderdeg används som annan vetedeg till längder, kransar, gifflar, bullar, semlor och knyten. Se film , klicka på "Karlsbaderbullar" under bilden ovan.

  1. Deg; Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (37°C).
  2. Smula jäst i en bunke. Häll på mjölksmöret och rör ut jästen. Tillsätt sirap, socker, salt och ägg. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner eller blanda detta lite i taget i degspadet. Arbeta ihop ordentligt till en smidig deg (i maskin 3 minuter långsamt plus 7 minuter snabbt). Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  3. Forma: Baka ut brödet, fyll och forma brödet motsvarande annat vetebröd till längder, kransar, semlor, bullar, kringlor eller på annat sätt. Se respektive bröd via länk nedan.
  4. Jäsa: Lägg över på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar. 
  5. Grädda i het ugn.

Kockens kommentar

Karlspaderdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) med tillsats av jäst. Av degen bakas bullar, knyten (detta recept), längder, kransar och gifflar.

Karlsbaderbröd är vetebröd namngivet efter orten Karlsbad, en kurort i nordvästra Tjeckien. Kurortens vatten gav vetebrödet gulaktig färg. Mandelkubb är en variant av karlsbaderbröd. Läs mer > Om Karlsbaderbröd.

Alternativ

Vetelängd, vetekrans

Klassisk semla

Kanelbullar

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Karlsbaderdeg