Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Äpple utan skal

4.0 

styck

Mandelmassa färdig

100.0 

gram

Träspett

4.0 

styck

 

Glasyr:

 

Strösocker

3.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Ättikssprit 12%

1.0 

tsk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 464

GBR (GI) / port: 19

Recept: 1857 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 219 gram)

Ingredienser

Visa:

Äpple utan skal 4.0 styck 14%

Mandelmassa färdig 100.0 gram 25%

Träspett 4.0 styck Äts ej

 

Glasyr:

Strösocker 3.0 dl 62%

Vatten 1.0 dl 0%

Ättikssprit 12% 1.0 tsk 0%

Tillagning (40 min )

  1. Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull. Koka upp och låt sockerlagen koka ordentligt (=140°C), cirka 15 minuter. Gör knäckprov. Rör om regelbundet med träslev. Varning för het glasyr.

  2. Gnid äpplet blankt med en handduk. Olja in några tallrikar.

  3. Kärna ur äpplen med en urkärnare (=rakt hål genom äpplet) och fyll hålet med mandelmassa. Stick in en träpinne snett i äpplet genom fruktköttet. Alternativt kan man strunta i urkärning och mandelmassan.

  4. Snurra äpplena i glasyren, hjälp till med sked. Ställ över på oljade tallrikar. När glasyren börjar stelna ställs kastrullen åter på plattan för att få rätt värme.

Kockens kommentar

Knäckprov: Doppa slevskaftet i lagen och sedan i iskallt vatten. Blir glasyren hård och skör som glas = färdig.

Förr i tiden var ett sparat höstäpple en populär julklapp till barnen.

Fler recept inom Julgodis

Liknande recept som Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning