Lägg till ingredienser

Antal portioner: 20

Vispgrädde

2.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Sirap ljus

1.5 

dl

Sötmandelkärna

50.0 

gram

Knäckformar

100.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 391

Kcal / portion: 123

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2464 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 16%

Kolhydrater: 58%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 32 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 2.0 dl 29%

Strösocker 2.0 dl 31%

Sirap ljus 1.5 dl 28%

Sötmandelkärna 50.0 gram 12%

Knäckformar 100.0 styck %

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (50 min )

  1. Ställ ut knäckformarna på ett bakplåtspapper. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull/gryta. Låt koka på medelvärme utan lock i 15-30 minuter. Rör om emellanåt men inte för ofta, knäcken får då en sockrig konsistens.

  2. Skålla sötmandlarna genom att låta dem sjuda i hett vatten på medelvärme i någon minut, de släpper då skalet. Snoppa av skalet och hacka dem fint. Häll hacket i knäcksmeten strax innan den är klar.

  3. Knäcksmeten är klar när den är 120°C. Detta kan mätas med en hushållstermometer. Man kan också göra "kulprovet" för att se om knäcken är klar (se kommentar).

  4. Fyll formarna med knäcksmet med hjälp av två teskedar. Låt knäcken stelna innan de läggs i burkar med förslutande lock som förvaras i kylskåp. Lägg smörgås- eller bakplåtspapper mellan lager av knäck så att de inte klibbar ihop.

Kockens kommentar

Kulprovet: Häll iskallt vatten i ett glas eller en kopp. Tag lite knäcksmet på en tesked och sänk ner den i det kalla vattnet. När den avkylda smeten kan rullas till en liten kula är den klar.

Fler recept inom Julgodis

Liknande recept som Knäck