Ju(v)liga saffransrutor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ju(v)liga saffransrutor

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 30

Saffran

1.0 

gram

Gräddfil

3.0 

dl

Vatten

1.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

 

Vetemjöl

7.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Bakpulver

5.0 

tsk

Margarin fast

135.0 

gram

Russin

2.0 

dl

 

Sötmandelkärna

50.0 

gram

Pärlsocker

1.0 

msk

Ströbröd till form

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 337

Kcal / portion: 137

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4098 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 41 gram)

Ingredienser

Visa:

Saffran 1.0 gram 0%

Gräddfil 3.0 dl 10%

Vatten 1.5 dl 0%

Ägg 1.0 styck 2%

 

Vetemjöl 7.0 dl 36%

Strösocker 1.0 dl 9%

Bakpulver 5.0 tsk 1%

Margarin fast 135.0 gram 23%

Russin 2.0 dl 8%

 

Sötmandelkärna 50.0 gram 7%

Pärlsocker 1.0 msk 1%

Ströbröd till form 0%

Kock: Lena

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en ugnspanna. Skålla (koka någon minut) mandel. Skölj lätt i kallt vatten och tryck sedan ut mandeln ur skalet med fingrarna. Hacka och blanda med pärlsocker.

  2. Blanda gräddfil, vatten, ägg och saffran i en stor bunke.

  3. Blanda i en annan bunke vetemjöl, socker och bakpulver. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt. Knåda med fingrarna till en smuldeg. Blanda ner russin.

  4. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll över i långpannan. Strö över mandelsockret. Grädda 40 minuter i ugn till vacker färg och tills ytan spruckit upp lite grann. Ta ut och låt svalna något. Skär i rutor cirka 5x6 cm. 

Kockens kommentar

Gräddfil kan bytas ut mot filmjölk. Kakan kan frysas.

Fler recept inom Julbak

Liknande recept som Ju(v)liga saffransrutor