Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 252

Kcal / portion: 1507

GBR (GI) / port: 146
Recept: 3015 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Lantbrödsmjöl ljust 1.4 liter 84%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten 4.0 dl 0%
Smör el. margarin 25.0 gram 6%
Rödbetsspad } 1.0 dl %
Salt 1.5 tsk 0%
Sirap ljus 2.0 msk 4%
Lingon 4.0 dl 4%
Vattenreduktion bröd -4.0 dl -0%
Kockskolan:
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Deg: Värm vatten till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett.
- Tillsätt övriga ingredienser, men spar lite av mjölet för senare utbakning. Bearbeta degen kraftigt i cirka 8 minuter för hand, eller 4 minuter i maskin, till smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter under duk.
- Forma: Ta ur och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen och forma till bullar eller limpor. Lägg på smord bakplåt el. på bakpapper. Nagga med gaffel och låt jäsa under duk i 30-40 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda mitt i ugn 25-30 minuter. Tag ut och låt kallna på galler under duk.
Kockens kommentar
Som tillval kan man t.ex. blanda in lite kummin, russin eller linfrö eller liknande.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 2 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Julias lingonbröd
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen