Råd till oerfarna svampplockare:

*Svamp plockas i korg. Svampar innehåller mycket vatten och behöver god ventilation. Tätt samman­packade i plastpåse angrips lätt och blir oätliga, ibland t.o.m. giftiga. Håll gärna isär de olika sorterna i synnerhet misstänkta giftiga svampar.

* Skär inte av svampen. Försök att få upp hela svampen i oskadat skick. Vicka försiktigt på foten och vrid sedan. Hjälp ev. till med ett knivblad i marken. Foten är viktig för artbestämning. En renskniv är bra att ha, men inte nödvändig.

* Plocka friska väl utvecklade svampar. Gamla är ofta angripna, ibland giftiga. Låt dem stå kvar som sporproducenter. Unga, små svampar är ofta svåra att artbestämma.

* Ta med en svampbok eller utskrifter från datorn. Börja med kantareller, soppar och kremlor. De förekommer rikligt, är oftast utmärkta matsvampar och sällan giftiga.

Läs mer

Så tillagas svamp

Förvara svamp

Svampsäsonger

Klassificering svamp

Svampidentifiering

Nylén: Våra matsvampar