Harfilé med kantareller och pinjenötssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Harfilé med kantareller och pinjenötssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Harfilé

4.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Matfett till stekning

 

 

 

Sås:

 

Sherry (torr)

2.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Viltfond koncentrerad

1.0 

msk

Svart vinbärsgelé

2.0 

msk

Arrowrot

1.5 

tsk

Pinjenötter

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Kantareller färska

200.0 

gram

Potatis

0.8 

kilo

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Bishops Finger

Ljus fyllig ale
Pris: 22 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 449

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1798 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 2%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 460 gram)

Ingredienser

Visa:

Harfilé 4.0 styck 38%

Salt och peppar 0%

Matfett till stekning 0%

 

Sås:

Sherry (torr) 2.0 dl 12%

Vatten 1.0 dl 0%

Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Svart vinbärsgelé 2.0 msk 5%

Arrowrot 1.5 tsk 1%

Pinjenötter 2.0 msk 7%

 

Tillbehör:

Kantareller färska 200.0 gram 2%

Potatis 0.8 kilo 30%

Tillagning (50 min )

  1. Sätt ugnen på 225ºC.

  2. Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Koka potatisen i 5 minuter.

  3. Lägg över potatisen i ugnssäker form och droppa över lite matolja. Salta lätt. Stek mitt i ugnen i 15 minuter till fin färg.

  4. Klappa under tiden filéerna med salt och peppar. Hetta upp matfett i panna på hög värme och bryn filéerna vackert bruna runt om. Ta ur, men behåll matfettet i pannan.

  5. Lägg filéerna i smord ugnssäker form. Sätt i ugn i 10 minuter ovanför potatisen. Ta ut köttet låt vila 10 minuter. Ta ut potatisen när den fått fin färg.

  6. Rengör under tiden svamp utan att skölja. Stek dem på medelhög värme i 3 minuter. Lägg åt sidan.

  7. Sås: Tillsätt i pannan sherry, vatten+fond. Koka ner på hög värme till halv volym. Vispa ner gelé och arrowrot. Tillsätt pinjenötter.

Kockens kommentar

I svensk "renlighetsiver" brukar vi vanligen tvätta svamp. Bäst är dock att bara borsta svampen ren med en liten fin borste. Blöt eller fuktig svamp bör först torrstekas i panna utan matfett, för att sedan stekas i fett.

ALTERNATIV

Glaserad harfilé

Viltsås

Fler recept inom Rätter med svamp

Liknande recept som Harfilé med kantareller och pinjenötssås