Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 449

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1798 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Harfilé 4.0 styck 38%
Sås:
Sherry (torr) 2.0 dl 12%
Vatten 1.0 dl 0%
Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Svart vinbärsgelé 2.0 msk 5%
Arrowrot 1.5 tsk 1%
Pinjenötter 2.0 msk 7%
Tillbehör:
Kantareller färska 200.0 gram 2%
Potatis 0.8 kilo 30%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Koka potatisen i 5 minuter.
- Lägg över potatisen i ugnssäker form och droppa över lite matolja. Salta lätt. Stek mitt i ugnen i 15 minuter till fin färg.
- Klappa under tiden filéerna med salt och peppar. Hetta upp matfett i panna på hög värme och bryn filéerna vackert bruna runt om. Ta ur, men behåll matfettet i pannan.
- Lägg filéerna i smord ugnssäker form. Sätt i ugn i 10 minuter ovanför potatisen. Ta ut köttet låt vila 10 minuter. Ta ut potatisen när den fått fin färg.
- Rengör under tiden svamp utan att skölja. Stek dem på medelhög värme i 3 minuter. Lägg åt sidan.
- Sås: Tillsätt i pannan sherry, vatten+fond. Koka ner på hög värme till halv volym. Vispa ner gelé och arrowrot. Tillsätt pinjenötter.
Kockens kommentar
I svensk "renlighetsiver" brukar vi vanligen tvätta svamp. Bäst är dock att bara borsta svampen ren med en liten fin borste. Blöt eller fuktig svamp bör först torrstekas i panna utan matfett, för att sedan stekas i fett.
ALTERNATIV
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Harfilé med kantareller och pinjenötssås
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan