Renytterfilé med svampmix och tranbärssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Renytterfilé med svampmix och tranbärssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Renfilé

600.0 

gram

Matfett (smör)

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Svampmix:

 

Blandsvamp

200.0 

gram

Sidfläsk rimmat

150.0 

gram

Pinjenötter

0.5 

dl

 

Sås:

 

Madeira

2.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Viltfond koncentrerad

1.5 

msk

Tranbärsjuice

1.0 

dl

Maizena ljus

1.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.6 

kilo

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 562

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2248 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 477 gram)

Ingredienser

Visa:

Renfilé 600.0 gram 27%

Matfett (smör) 0%

Salt och peppar 0%

 

Svampmix:

Blandsvamp 200.0 gram 2%

Sidfläsk rimmat 150.0 gram 24%

Pinjenötter 0.5 dl 9%

 

Sås:

Madeira 2.0 dl 11%

Vatten 1.0 dl 0%

Viltfond koncentrerad 1.5 msk 2%

Tranbärsjuice 1.0 dl 2%

Maizena ljus 1.5 msk 2%

 

Tillbehör:

Potatis 0.6 kilo 18%

Tillagning (50 min )

  1. Råstek potatis: Skala och tärna potatis. Skölj den i kallt vatten. Låt rinna av.
    Hetta upp matfett på hög värme och stek potatisen i omgångar 5-10 min. Sänk värmen och efterstek all potatis ca 10 min.

  2. Stek filé: Klappa filéerna med salt och peppar. Hetta upp stekpanna med matfett på medelhög värme. Stek filéerna på vardera sidan 4-5 min. Ta ur och låt köttet vila ca 10 min i folie. Spar stekfettet.

  3. Sås: Tillsätt maidera, vatten, fond och tranbärsjuice i pannan. Koka ner tills halva vätskan försvunnit. Tillsätt maizena till lagom tjocklek och smaka av med salt och peppar. Låt efterkoka 5 min.

  4. Svampmix: Rensa, skär svampen i bitar. Strimla fläsket och stek det på medelhög värme 3-5 min. Tillsätt svamp och stek bort vätskan ca 5 min. Tillsätt nötter. Smaka av.

Kockens kommentar

Tranbärsjuice är i allmänhet söt. Om inte, tillsätt ev lite socker till såsen. Var också försiktig med mängden om juicen är koncen­trerad, m.a.o. smaka av efter eget tycke. Vill man lyxa till det, byt ut ytterfilé mot (inner-)filé som är mörare.

MENYFÖRSLAG

Förrätt: Soupe été - kall tomatsoppa

Huvudrätt: Renytterfilé

Efterrätt: Vit chokladmousse

Fler recept inom Rätter med svamp

Liknande recept som Renytterfilé med svampmix och tranbärssås