Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 562

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2248 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Renfilé 600.0 gram 27%
Svampmix:
Blandsvamp 200.0 gram 2%
Sidfläsk rimmat 150.0 gram 24%
Pinjenötter 0.5 dl 9%
Sås:
Madeira 2.0 dl 11%
Vatten 1.0 dl 0%
Viltfond koncentrerad 1.5 msk 2%
Tranbärsjuice 1.0 dl 2%
Maizena ljus 1.5 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 0.6 kilo 18%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Råstek potatis: Skala och tärna potatis. Skölj den i kallt vatten. Låt rinna av.
Hetta upp matfett på hög värme och stek potatisen i omgångar 5-10 min. Sänk värmen och efterstek all potatis ca 10 min. - Stek filé: Klappa filéerna med salt och peppar. Hetta upp stekpanna med matfett på medelhög värme. Stek filéerna på vardera sidan 4-5 min. Ta ur och låt köttet vila ca 10 min i folie. Spar stekfettet.
- Sås: Tillsätt maidera, vatten, fond och tranbärsjuice i pannan. Koka ner tills halva vätskan försvunnit. Tillsätt maizena till lagom tjocklek och smaka av med salt och peppar. Låt efterkoka 5 min.
- Svampmix: Rensa, skär svampen i bitar. Strimla fläsket och stek det på medelhög värme 3-5 min. Tillsätt svamp och stek bort vätskan ca 5 min. Tillsätt nötter. Smaka av.
Kockens kommentar
Tranbärsjuice är i allmänhet söt. Om inte, tillsätt ev lite socker till såsen. Var också försiktig med mängden om juicen är koncentrerad, m.a.o. smaka av efter eget tycke. Vill man lyxa till det, byt ut ytterfilé mot (inner-)filé som är mörare.
MENYFÖRSLAG
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Renytterfilé med svampmix och tranbärssås
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan