Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 814

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3256 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 27%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 2.5 dl 16%
Salt 2.0 tsk 0%
Smör normalsaltat 75.0 gram 17%
Ägg 1.0 styck 2%
Fyllning:
Sidfläsk rimmat el. rökt ¤ 150.0 gram 16%
Ägg 2.0 styck 4%
Creme fraiche 2.0 dl 20%
Hårdost riven 200.0 gram 22%
Muskot riven 1.0 krm 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Pajdeg: Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ägg och kallt smör skuret i bitar. Knåda degen väl och forma till en boll. Linda in i plastfilm. Lägg i kylskåp i 1 tim.
- Smöra en pajform.
Kavla ut degen tunt.
Tryck ut degen i formen.
Nagga degen med en gaffel.
Sätt ugnen på 220°C. - Fläsk: Hacka fläsket smått och stek på medelhög värme i en panna tills det börjar ta färg. Låt rinna av på hushållspapper.
- Paj: Vispa ägg och rör ner créme fraiche. Krydda med muskot och peppar.
Fördela fläsk i pajformen.
Häll över äggblandningen.
Riv hårdost över pajen.
Grädda mitt i ugn i cirka 30 minuter.
Servera pajen varm.
Kockens kommentar
Lorraine ligger i nordöstra Frankrike intill Champagne och Alsace. Rätten, namngiven efter distriktet, uppfanns av en bagare i Nancy någon gång på 1500- talet. Orginalet är med rökt sidfläsk och utan ost (som smugit sig in senare).
Fler recept inom Pajer o.d.
Liknande recept som Quiche lorraine - fransk fläskpaj
-
Köttfärspaj
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Barnsligt enkel tunnbrödspizza
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vegetarisk paj med sötpotatis (lakto-ovo-vegetarisk)
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Italiensk salamipaj
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kantarellpaj med rucola
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grekisk lammfärspaj
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Majsplättar med salsa, rucolasallad och parmesanost
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Quiche lorraine - fransk fläskpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grönsakspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia