Quiche lorraine - fransk fläskpaj

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Quiche lorraine - fransk fläskpaj

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Pajdeg:

 

Vetemjöl

2.5 

dl

Salt

2.0 

tsk

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Plastfilm

 

 

 

Fyllning:

 

Sidfläsk rimmat el. rökt ¤

150.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Creme fraiche

2.0 

dl

Hårdost riven

200.0 

gram

Muskot riven

1.0 

krm

Salt och vitpeppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 814

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3256 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 27%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 237 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 2.5 dl 16%

Salt 2.0 tsk 0%

Smör normalsaltat 75.0 gram 17%

Ägg 1.0 styck 2%

Plastfilm %

 

Fyllning:

Sidfläsk rimmat el. rökt ¤ 150.0 gram 16%

Ägg 2.0 styck 4%

Creme fraiche 2.0 dl 20%

Hårdost riven 200.0 gram 22%

Muskot riven 1.0 krm 0%

Salt och vitpeppar 0%

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Pajdeg: Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ägg och kallt smör skuret i bitar. Knåda degen väl och forma till en boll. Linda in i plastfilm. Lägg i kylskåp i 1 tim.

  2. Smöra en pajform.
    Kavla ut degen tunt.
    Tryck ut degen i formen.
    Nagga degen med en gaffel.
    Sätt ugnen på 220°C.

  3. Fläsk: Hacka fläsket smått och stek på medelhög värme i en panna tills det börjar ta färg. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Paj: Vispa ägg och rör ner créme fraiche. Krydda med muskot och peppar.
    Fördela fläsk i pajformen.
    Häll över äggblandningen.
    Riv hårdost över pajen. 
    Grädda mitt i ugn i cirka 30 minuter.
    Servera pajen varm.

Kockens kommentar

Lorraine ligger i nordöstra Frankrike intill Champagne och Alsace. Rätten, namngiven efter distriktet, uppfanns av en bagare i Nancy någon gång på 1500- talet. Orginalet är med rökt sidfläsk och utan ost (som smugit sig in senare).

Fler recept inom Pajer o.d.

Liknande recept som Quiche lorraine - fransk fläskpaj