Folie, plastfilm

Fotograf/bild: Tallriksfabriken ¤

Folie, plastfilm

(folie 1. aluminiumfolie 2. stanniol 3. plastfilm, plastfolie 4. cellofan)

Latin: folium

Engelsk översättning foil 1. aluminum foil 2. tinfoil 3. plastic film, plastic foil 4. cellophane

Fransk översättning feuille 1. papier d´aluminium 2. feuille d´étain 3. film plastique, fuille plastique 4. cellophane

Italiensk översättning foglio 1. foglio di alluminio 2. stagnola 3. pellicola di plastica, foglio di plastica 4. cellophane

Tysk översättning Folie 1. Aluminium Papier 2. Stanniol 3. Klarsichtfolie 4. Cellophan

Spansk översättning foglio 1. papel de aluminio 2. papel de estaño 3. película de plástico, papel de plástico 5. celofán

Folie är tunt blad av metall eller plast. Folie används som förpackningsmaterial. Även = blad, ark, hinna.

  1. Aluminiumfolie är tunt valsad aluminium (0,1 mm tjockt) och som snabbt leder värme eller kyla. Aluminiumfolie används som förpackningsmaterial till exempel bra vid infrysning av varor, eller som ett skyddande men ändå värmeledande material, som vid ugnslagning eller grillning av mat. Om man använder aluminiumfolie för att bevara värme till exempel en köttbit bör den blanka sidan vara in mot varan som reflekterar värmen bättre än den matta sidan. Läs mer > Aluminium.
  2. Stanniol är tunn folie av tenn och föregångaren till aluminiumfolie.
  3. Plastfilm (plastfolie) är tunt blad av plast 0,05-0,25 mm. Plastfilm används främst som förpackningsmaterial i hushållen. Använd inte tunn plastfilm vid infrysning av varor, utan i stället plastfolie eller plastpåsar av tjockare material avsett för ändamålet. Plastfolie är något tjockare 0,25-2 mm. Folien används ofta i indutrin som skyddsmaterial.
  4. Cellofan är en genomskinlig folie tillverkad av cellulosa behandlad med natriumhydroxid och och koldisulfid. Finns i olika färger. Är prassligt och lättantändligt. Används som förpackningsmaterial och som omslagspapper till blommor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Aluminium

E173 Aluminium

Recept med Folie, plastfilm

Det finns 84 recept med Folie, plastfilm