Knaperstekt kyckling med hasselbackspotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Knaperstekt kyckling med hasselbackspotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kycklingdelar med skinn och ben

1.0 

kilo

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Timjan färsk

4.0 

kvistar

Vetemjöl till panering

 

 

Smör och/el. matolja

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Schalottenlök finhackad

2.0 

st små

Rödvinsvinäger

1.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Kycklingfond konc.

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Grönsaker

200.0 

gram

Potatis

0.8 

kilo

Hårdost riven

0.5 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château Bonnet Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 551

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2204 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 532 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingdelar med skinn och ben 1.0 kilo 65%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Timjan färsk 4.0 kvistar 0%

Vetemjöl till panering 0%

Smör och/el. matolja 0%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Schalottenlök finhackad 2.0 st små 2%

Rödvinsvinäger 1.0 dl 1%

Vatten 2.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 1.0 msk 2%

 

Tillbehör:

Grönsaker 200.0 gram 1%

Potatis 0.8 kilo 24%

Hårdost riven 0.5 dl 3%

Tillagning (1 tim 10 min )

  1. Sätt ugnen på 225°C. Ansa grönsaker.

  2. Potatis: Skala potatis och skiva den utan att skära igenom. Lägg den på en smord plåt eller ungssäker form. Lägg en klick matfett på varje potatis. Sätt mitt i ugnen i 45 minuter.

    Pensla  med ytterligare smält matfett efter halva tiden, salta och strö på riven ost.

  3. Kyckling: Salta och peppra bitarna.
    Vänd bitarna i vetemjöl på en tallrik.
    Hetta upp matfett i en panna på medelhög värme och bryn kycklingen runt om.
    Tillsätt vitlöksklyftor och timjan.
    Efterstek på medellåg värme i ca 30 min.

  4. Sås: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk i panna på medelvärme ett par min.
    Tillsätt vinäger, vatten, fond.
    Höj värmen och koka ner till halv volym.

    Sila såsen.
    Koka upp på nytt och tillsätt en klick smör.
    Smaka av med salt, peppar och vinäger.

  5. Grönsaker: Koka i 5 min och skär dem sedan i vackra bitar, som på bilden. 

Kockens kommentar

Ett elegant sätt att servera rotfrukter är att, som på bilden, snitta dem rakt respektive snett i vardera änden och därefter ställa upp dem på tallriken.

JÄMFÖR:

Hasselbackspotatis

Fler recept inom Fågelrätter

Liknande recept som Knaperstekt kyckling med hasselbackspotatis