Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 551

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2204 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kycklingdelar med skinn och ben 1.0 kilo 65%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Timjan färsk 4.0 kvistar 0%
Sås:
Schalottenlök finhackad 2.0 st små 2%
Rödvinsvinäger 1.0 dl 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Kycklingfond konc. 1.0 msk 2%
Tillbehör:
Grönsaker 200.0 gram 1%
Potatis 0.8 kilo 24%
Hårdost riven 0.5 dl 3%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 10 min )
- Sätt ugnen på 225°C. Ansa grönsaker.
- Potatis: Skala potatis och skiva den utan att skära igenom. Lägg den på en smord plåt eller ungssäker form. Lägg en klick matfett på varje potatis. Sätt mitt i ugnen i 45 minuter.
Pensla med ytterligare smält matfett efter halva tiden, salta och strö på riven ost. - Kyckling: Salta och peppra bitarna.
Vänd bitarna i vetemjöl på en tallrik.
Hetta upp matfett i en panna på medelhög värme och bryn kycklingen runt om.
Tillsätt vitlöksklyftor och timjan.
Efterstek på medellåg värme i ca 30 min. - Sås: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk i panna på medelvärme ett par min.
Tillsätt vinäger, vatten, fond.
Höj värmen och koka ner till halv volym.
Sila såsen.
Koka upp på nytt och tillsätt en klick smör.
Smaka av med salt, peppar och vinäger. - Grönsaker: Koka i 5 min och skär dem sedan i vackra bitar, som på bilden.
Kockens kommentar
Ett elegant sätt att servera rotfrukter är att, som på bilden, snitta dem rakt respektive snett i vardera änden och därefter ställa upp dem på tallriken.
JÄMFÖR:
Fler recept inom Fågelrätter
Liknande recept som Knaperstekt kyckling med hasselbackspotatis
-
Sötsur dillkyckling
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kyckling med rabarber- och stjärnaniskompott
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chicken in lime med sellerimos
Tid: 25 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chicken-chorizo pyttipanna
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingdelar i panna
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklingfilé med fullkornscouscous och västerbottenost
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Ihre
-
Chorizo- och chèvrekyckling
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kycklingfilé i baconpaket
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Parmafylld kyckling med ägg och sparris
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Aprikosmarinerad kyckling med couscous
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan