Kalori- och GI:
    
                Kcal / 100 gram: 250
    
                Kcal / portion: 856
    
                GBR (GI) / port: 3
Recept: 3422 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 19%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Pajdeg:
Fullkornsvetemjöl 3.0 dl 17%
Smör rumsvarmt 150.0 gram 32%
Vatten 1.0 msk 0%
Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%
Salt 2.0 krm 0%
Fyllning:
Nötfärs 400.0 gram 21%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Paprika röd 1.0 styck 1%
Timjan färsk 0.5 kruka 0%
Rosmarin färsk 1.0 kvist 0%
Creme fraiche 2.5 dl 24%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 0%
Ägg 1.0 styck 2%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Pajdeg: Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl, smör, vatten, rosmarin och salt i en bunke. Arbeta ihop till en deg.
Tryck ut 2/3 av degen i en pajform.
Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 min.
Ta ut och sänk värmen till 175°C. - Fyllning: Skala och hacka lök och vitlök. 
Kärna ur och hacka paprikan, hacka även timjan och rosmarin, lägg allt i en skål. - Stek finfördelad köttfärs i lite matfett på medelvärme tills den är genomstekt.
Tillsätt hacket och stek ytterligare några minuter till fin färg. Salta och peppra. - Rör ner créme fraiche och tomatpuré i köttfärsen. Lägg färsen i pajskalet. 
 - Kavla ut resterande deg. Skär ca 2 cm breda remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen. Pensla remsorna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugn i 30 min.
 
Fler recept inom Pajer, smörgåstårtor
Liknande recept som Köttfärspaj
- 
                
                  
                
                Cheddarpaj med broccoli och paprika
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Smörgåstårta med lax och räkor
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Smörgåstårta med rostbiff, skinka och pastej
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Köttfärspaj
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Grönsakspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Grekisk lammfärspaj
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Vegetarisk paj med sötpotatis (lakto-ovo-vegetarisk)
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Italiensk salamipaj
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Kantarellpaj med rucola
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Kycklingpaj med svamp (buffé)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 
              
              
                    