Pesto alla Genovese, klassisk pesto

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pesto alla Genovese, klassisk pesto

Lägg till ingredienser

Sats dl: 2

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Basilika

2.0 

krukor

Pinjenötter

5.0 

msk

Pecorinoost

50.0 

gram

Olivolja

1.0 

dl

Grovt salt

0.5 

tsk

 

Tillbehör:

 

Mortel >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pesto >

 

 

Sås till pasta, pizza >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 532

Kcal / portion: 634

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1268 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 55%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 119 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%

Basilika 2.0 krukor 1%

Pinjenötter 5.0 msk 24%

Pecorinoost 50.0 gram 15%

Olivolja 1.0 dl 59%

Grovt salt 0.5 tsk 0%

 

Tillbehör:

Mortel > Äts ej

 

Kockskolan:

Om pesto > Äts ej

Sås till pasta, pizza > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Skala vitlök. Grovhacka de fasta ingredienserna så blir det lättare att mortla.
  2. Krossa vitlök och salt i en mortel. Tillsätt pinjenötter och ost. Stöt/rör om till geggig massa.
  3. Tillsätt basilika och rör om längs mortelns kanter.
  4. Tillsätt olivolja och massera samman smeten. Smaka av.
  5. Hållbar i en vecka i kylskåp. Övertäckt med olja håller den längre.

Kockens kommentar

Variera ingredienserna enligt egen smak, till exempel med olika slags nötter. Mängd ost och nötter avgör hur fast pastan skall bli. För lösare pesto tillsätts mer olja. Har man inte en mortel kan mixa ingredienserna i en mixer, eller finhacka och mosa med sked. Läs mer > Om pesto. Pesto kommer ursprungligen från Genua i Italien. Ordet från "pestare", vilket betyder stöta. Pesto används mest som smaksättare av pasta, men passar också väl som pålägg på bröd. I handeln finns många olika sorters pesto.

Passar t.ex. till

Pastasallad med pesto

Kalbräss pesto

Fler recept inom Salladssås, dressing, pesto

Liknande recept som Pesto alla Genovese, klassisk pesto