Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Chirashi-zushi - vardagssushi
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 119
Kcal / portion: 976
GBR (GI) / port: 37
Recept: 3904 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 4%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sushiris kokt 1.6 liter 56%
Tokyo style:
Japansk tunn omelett 1.0 sats %
Tonfiskfilé 100.0 gram 4%
Laxfilé färsk 100.0 gram 5%
Räkor skalade 100.0 gram 3%
Shiitake färsk 50.0 gram 0%
Gurka 0.5 styck 1%
Vårlök 4.0 styck 1%
Avokado 1.0 st stor 17%
Kyoto style:
Sesamfrön 50.0 gram 7%
Fisk och skaldjur 300.0 gram 6%
Grönsaker 300.0 gram 1%
Rädisskott 0%
Kockskolan:
Sushi-skolan > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 2 tim )
- Sushiris: Tillaga ris i god tid enligt grundrecept. Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp.
- Allmänt ingredienser: Chirashi kan varieras hur mycket som helst. Välj rå, kokt eller rökt fisk och skaldjur, allehanda grönsaker, färsk eller torkad svamp, färsk eller konserverad frukt. Toppa gärna med japansk tunn omelett och krydda t.ex. med sesamfrön eller tunt skuren nori.
- Tokyo style: Laga japansk tunn omelett. Ansa fisk och skaldjur. Skär i bitar. Ansa grönsaker. Skär i skivor. Lägg ris i skål(-ar). Täck med omelettark. Lägg tillbehören ovanpå.
- Kyoto style: Blanda in sesamfrön i riset.
Finskär ingredienser och blanda in i riset.
Garnera med rädisskott el. andra groddar.
Kockens kommentar
Till vardags hinner inte den jäktade japanen att tillverka klassisk sushi hemma, utan väljer då en enklare chirashi-zushi. Bor han i Tokyo föredrar han skurna munsbitar ovanpå en bädd av ris, men bor han i Osaka blandar han gärna tillbehören i riset. Chirashi = "strö ut".
Tillhörande recept
Fler recept inom Sushi
Liknande recept som Chirashi-zushi - vardagssushi
-
Sushiris (sushi meshi)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
8 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
14 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri tamago, sushi med äggstanning
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ålsushi med karamelliserad sojasås
Tid: 20 min (+ 1 tim 40 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Futomaki - tjock sushirulle
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Uramaki - sushi inside-out (California Rolls)
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gunkan maki - sushibåt/cylindrar
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Temaki - sushiwrap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan